Preskoči na glavni sadržaj

Izašla je šesnaesta autorska knjiga Hrvoja Turkovića

Gostujući u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatski filmski savez predstavit će u petak, 29. listopada 2021., svoje novo izdanje ‒ šesnaestu autorsku knjigu Hrvoja Turkovića, našeg najuglednijeg akademskog filmoznalca, podjednako publicistički plodnog na polju filmske kritike, esejistike i kulturoloških rasprava, kao i na području teorije filma.

Tipovi filmskog izlaganja: prilozi teoriji izlaganja, proizašla je iz Turkovićeva osobitog teorijskog interesa koji je desetljećima didaktički razvijao kroz predavanja kolegija pod istim nazivom na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Kroz niz pojedinačnih rasprava i sintetizirajući uvod, knjiga obrađuje ključne probleme teorijskog (i nastavnog) područja koje je do sad obrađivano jednostrano, jednoznačno i rasuto po različitim teorijskim disciplinama – načela globalnog strukturiranja filmova odnosno filmskog izlaganja.

Nasuprot suvremenoj (naratološkoj) teoriji koja privilegira jedan tip izlaganja – onaj pripovjedni, karakterističan za igrani film, autor uz taj dominantni tip paralelno istražuje još četiri tipa izlaganja: opisno, nabrajalačko, poetsko i pojmovno. Oni se često javljaju u kombinacijama u istom filmu, a i u svojevrsnim 'hibridnim sintezama' u pojedinim filmskim vrstama i filmovima, a postoje i vrste u kojima je jedan tip prototipski karakterističan. Svaki tip izlaganja obrađuje se u zasebnom poglavlju, u kojem se razmatraju tipični oblici preplitanja obrađivanog tipa i drugih tipova.

Iako nije strukturirana poput didaktičnog udžbenika nego kao zbirka rasprava, knjiga je urađena tako da studentima i svima koji se teže praktičarski i teorijski obrazovati osigura sustavan pregled nad izlagačkom raznovrsnošću filmova.

Pored autora, knjigu Tipovi filmskog izlaganja, u konekstu njegovih dosadašnjih prinosa teoriji filma, predstavit će filmolozi prof. dr. sc. Nikica Gilić i dr. Ilija Barišić, filmski kritičar Mario Kozina i urednica knjige Diana Nenadić

Knjigu su sufinancirali Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.