Preskoči na glavni sadržaj

Objava i predstavljanje SPIDovog strukovnog cjenika

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) objavio je prvi strukovni cjenik u polju dramaturgije i izvedbenog pisanja. 

Riječ je o iscrpnom dokumentu nazvanom Priručnik o autorskim pravima, pravednim naknadama za rad i pravima radnika u području scenaristike, dramaturgije i pisanja izvedbenih djela koji, osim informacija o navedenim pravima, sadrži i opise poslova i mapirana područja borbe za poboljšanje uvjeta rada kojima se SPID kao strukovna udruga želi posvetiti i u budućnosti. 

Objavu Priručnika popratit će tribina u zagrebačkoj Kinoteci, 12. listopada u 18 sati. Priručnik će predstaviti autorice istraživanja uz gošće Zlatku Salopek Radić, voditeljicu i urednicu Smjernica za izračun cijena djela dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, i selmu banich, članicu platforme Za K.R.U.H., uz moderiranje članice SPID-a, dramaturginje Maje Sviben

Svi zainteresirani dobrodošli su na tribinu, a zbog ograničenog broja mjesta u gledalištu, molimo da se dolazak najavi na adresu info@spid.com.hr

Priručnik je nastao na inicijativu Upravnog odbora SPID-a, a služi kao preporuka za sve njegove članove i članice, kao i za sve druge kulturne radnike i radnice koji obavljaju poslove dramaturgije i pisanja izvedbenih djela u području filma, televizije, radija, kazališta, plesne umjetnosti i videoigara. Tijekom istraživanja Upravni odbor napravio je internu anketu među članovima udruge u kojoj su prikupljene informacije o stvarnom stanju i praksama plaćanja naknada za rad, a anketom je utvrđeno da u ovom kontekstu prevladavaju izrazite financijske nejednakosti i, vrlo često, nezadovoljavajući uvjeti rada. Nadamo se da će ovaj dokument poslužiti kao mjesto artikulacije zajedničkih problema i nužan korak prema kolektivnoj borbi za poboljšanje radnih uvjeta. 

Naime, u ovom trenutku, rad pisaca izvedbenih djela u potpunosti je prepušten tržištu i slobodnom ugovaranju, što u velikoj mjeri rezultira radnom praksom koja ne pogoduje piscima izvedbenih djela. Stoga, izrada Priručnika motivirana je prvenstveno time što je ugovaranje honorara često netransparentan proces te ne postoje jasni kriteriji određivanja iznosa, a najčešće ni standardizirani iznosi prema kojima se moguće orijentirati u dogovaranju honorara. Pisci i dramaturzi u pravilu su izuzetno potplaćeni za svoj rad u svojem području kao, uostalom, i većina drugih radnika i radnica u kulturi.  Zbog svega toga, pisci izvedbenih djela i scenaristi nisu u poziciji da određuju uvjete svoga rada, zaštite svoju profesiju i naplate svoj rad u skladu s njegovom stvarnom vrijednošću. S druge strane, njihov rad percipira se kao esencijalan jer se bavi proizvodnjom sadržaja, od čega počinje svaki daljnji rad u kulturi i kreativnoj industriji. Namjera nam je da ovakav stav ne zastaje samo na deklarativnoj razini i zato želimo afirmirati modele rada kakve smatramo neophodnima za poboljšanje uvjeta rada u našem području. Ujedno, na ovaj način želimo potaknuti dijalog i s ostalim radnicama i radnicima u kulturi jer smatramo da naši zahtjevi nisu izolirani i želimo promovirati međudisciplinarnu solidarnost i suradnju.

U istraživanju i izradi Priručnika sudjelovale su članice SPID-a Karla Crnčević, Nina Gojić i Lucija Klarić. Priručnik je grafički oblikovala Lana Grahek, a pravne korekcije napravila je odvjetnica Zrinka Bojanić. Prije objave, Priručnik je stavljen na javnu raspravu sa članstvom udruge i drugom zainteresiranom javnošću. 

Dokument je dostupan na ovoj poveznici

Izrada Priručnika financijski je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovna fotografija: Mierle Laderman Ukeles, Washing/Tracks/Maintenance

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.