Preskoči na glavni sadržaj

U prepunom Art-kinu Croatia započelo prikazivanje Zvizdana 

Jučer se u Rijeci u sklopu Sajma filma premijerno prikazao nagrađivani dugometražni film Zvizdan Dalibora Matanića te tako započeo sa svojom serijom premijera koje će se osim u Rijeci održati u Zadru, Kninu, Splitu, Osijeku i Zagrebu. 

Prije početka projekcije mnogobrojnoj publici obratio se ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar. Pozdravio je sve posjetitelje, ali i sudionike Sajma filma istaknuvši kako su to ljudi koji vrte neki svoj film. 'A njihov čudesan film u glavi je taj da vrate publiku u mala lokalna kina i pred velika platna. Kao što ni oni prije digitalizacije nisu imali baš puno, puno nije imao niti Dado koji je Zvizdan napravio od sjajne ideje. Nakon toga nastao je scenarij pa se posložila ekipa i dobili smo ovu priču koju treba gledati otvorenog srca', zaključio je Hribar. 

Nakon projekcije publiku je pozdravila i ekipa filma: glumci Tihana Lazović, Goran Marković, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor i Tara Rosandić, producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, montažer Tomislav Pavlic Ivor Šiber iz distributerske tvrtke 2i Film zadužene za distribuciju filma.  

Inače, serija premijera i pretpremijerno prikazivanje u dvorani Gold Class zagrebačkog multipleksa CineStar Arena IMAX planirana je od 16. do 23. rujna, a od 24. rujna film će biti u svim hrvatskim kinima. Svečane premijere organizirane su i 19. rujna u Zadru, 20. rujna u Kninu i Splitu te 21. rujna u Osijeku. Zagrebačka premijera filma uslijedit će 22. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Zvizdan prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalim nastupaju Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Uz ulazak u uži izbor za nominaciju za 'europski Oscar', Zvizdan je na festivalu u Cannesu osvojio Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled, uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 a dodjeljuje je Europski parlament, na Sarajevo Film Festivalu ovjenčan je nagradom CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, dok je na pulskom filmskom festivalu sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan ostvario aposlutnu pobjedu. Uz sve navedeno Zvizdan je odabran za hrvatskog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: publika; ekipa filma; Hrvoje Hribar 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.