Preskoči na glavni sadržaj

U ponedjeljak izlazi novi broj Filmonauta posvećen mutacijama filmske priče, 'kosturima iz ormara' i recentnom domaćem filmu

Promocija četvrtog izdanja filmskog časopisa Filmonaut održat će se u ponedjeljak 12. prosinca 2011. u zagrebačkom Kinu Europa u 20 sati, nakon čega slijede dvije projekcije filmova.

Prvi tiskani broj Filmonauta uspješno je lansiran u lipnju, a tijekom prve večeri u svega nekoliko minuta stotinjak je primjeraka stiglo u ruke prvih čitatelja. Time je potvrđeno da među domaćim filmofilima  postoji potreba za kvalitetnom i pristupačnom filmskom tiskovinom, te da je Filmonaut došao u pravo vrijeme.

Tema broja posvećena je mutacijama filmske priče, tj. filmašima koji napuštaju klasične načine filmskog pripovijedanja te naraciju u svojim radovima organiziraju vodeći se načelima arhitekture, koreografije, abecede i brojeva. Filmonaut se u novom broju bavi i fenomenom nezavisnog filma, o kojem se uoči ovogodišnjeg festivala u Puli dosta pisalo, a donosi i niz intervjua s domaćim filmašima, zaslužnima za neke od najzapaženijih uradaka domaće eksperimentalne, dokumentarne i igranofilmske scene.

Tako u novom broju Filmonauta pročitajte intervju s Vladislavom Kneževićem povodom nedavne premijere njegovog filma Arheo 29 u 3D verziji, Silvestrom Kolbasom, redateljem dokumentarca Ratni reporter, Ivom Mihalić kao sve priznatijom domaćom glumicom i autorima Zagorskog specijaliteta, prvog pravog domaćeg horora - Davidom Kapcom i Andrijom Mardešićem. Filmonaut 4 donosi i recenzije Ćaće Dalibora Matanića, Fleka Alda Tardozzija, Kotlovine Tomislava Radića, Kurvo! Sonje Tarokić, Cvijeta bitke Simona Bogojevića Naratha, Onda vidim Tanju Jurja Lerotića i Imaš ti neku priču? Darija Juričana.

Promocija Filmonauta održat će se u 20 sati na polukatu Kina Europa, a novi će broj predstaviti urednici Tamara Kolarić i Mario Kozina. Izdavač Dario Juričan govorit će o filmovima iz produkcije Blanka koji će biti prikazani u Kinu Europa u 21 sat, a predstavit će i novi Blankov projekt Zagreb Film Net koji bi mogao razveseliti sve koji traže posao unutar filmske struke.

Također, na promociju stiže i Zvonimir Maycug, redatelj prvog hrvatskog pornića Oaze (1988), kao i kultnog ostvarenja Kalvarija (1996), 'hrvatskog Brokeback Mountaina', koji je u tretmanu likova i priče pokazao neviđenu razinu liberalnosti za vrijeme konzervativnih 90-ih. Isječke iz filma na YouTubeu vidjelo je nekoliko desetaka tisuća ljudi, što je Kalvariju učinilo svojevrsnim kultnim filmom koji je - paradoksalno - rijetko tko gledao, jer nikada nije doživjela ni kino-distribuciju, niti službenu premijeru.

U 22 sata zagrebačka će publika tako moći prisustvovati otkrivanju ovog 'kostura iz ormara hrvatske kinematografije' koji se po prvi puta prikazuje na 35mm vrpci. Opsežan članak i intervju s redateljem za Filmonaut napisao je veliki znalac kultnoga filma Željko Luketić, a prije same projekcije publiku će pozdraviti i redatelj filma.


PROGRAM u ponedjeljak, 12. prosinca:

20.00, polukat Kina Europa
Promocija četvrtog izdanja Filmonauta (urednički tim + Zvonimir Maycug)

21.00, dvorana kina
Premijere novih filmova iz produkcije Blanka:
Danas smo pojeli zadnju kravu, r. Ana Perčnilić
Sabonis, r. Igor Jelinović i Tomislav Luetić
Ola querida, r. Nina Bančetović
I, J, K, L r. Dario Juričan
 
22.00, dvorana kina
Projekcija Kalvarije, u prisustvu redatelja Zvonimira Maycuga


Ulaz na sve događaje je slobodan!

Magazin Filmonaut na dan promocije može se kupiti u kinu Europa, a nakon toga i na ostalim prodajnim mjestima - u zagrebačkom Movieplexu, Muzeju suvremene umjetnosti, knjižari Vuković&Runjić i u Superknjižari. Svoje primjerke potražite i u Centru za kulturu u Čakovcu, Pučkom otvoreno učilištu u Daruvaru, Kinematografima u Dubrovniku, Kinu Valli u Puli, Art-kinu Croatia u Rijeci i Info Zoni u Splitu. Kontakt: filmonaut.blank@gmail.com

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.