Preskoči na glavni sadržaj

U Moskvi održana svjetska premijera filma Plavi cvijet Zrinka Ogreste

U nedjelju 26. travnja u glavnom programu 43. Moskovskog filmskog festivala održana je svečana svjetska premijera novog filma Zrinka Ogreste Plavi cvijet, snimljenog u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Prve kritike već su izašle i odjeci filma prikazanog u središnjoj festivalskoj dvorani s preko 1 500 mjesta su izvrsni. 

Film je izuzetno dobro prihvatila i publika i trenutno je s ocjenom 4.49 vodeći film prema glasovima publike.

Moskovski Komsomoleti (Svetlana Khokhryakova) film Zrinka Ogreste ocjenjuju jednim od najboljih u dosadašnjem dijelu programa, djelo koje doseže univerzalnu razinu i dovodi do razumijevanja glavnih istina. Ističu kako filmski autori s prostora bivše Jugoslavije uspijevaju u takvim filmovima o "jednostavnim stvarima" te kako znaju suptilno i duboko istražiti temeljne ljudske istine.

InterMedia (Denis Stupnikov) ističe kako je očaravajuće opipljivo otuđenje koje postoji između heroina (Vanja Ćirić i Anja Šovagović Despot u glavnim ulogama), iako se čini da za to ne postoje formalni razlozi. Istodobno je osigurana katarza i glavni cilj, izražen u izvrsnoj frazi u finalu filma.

Livejournal u dva odvojena teksta podvlači kako je odnos majke i kćeri prikazan dijalozima koji govore toliko puno, ali nikad nema mjesta za nešto "nevažno" što svatko zaboravi reći drugome. Simbol neizrečenih riječi je rijeka, metafora samoga života, koja teče vrlo blizu kuće, ali uz obale kojima junakinje nikada ne hodaju. Upravo je "nevažno" ono najvažnije što bi bliski ljudi barem ponekad trebali reći ili učiniti jedno drugom – ljubav.

U drugom tekstu ističe se kako je riječ o djelu koje govori o nekoliko dana u životu žena tri generacije - klasičan europski film kakav volimo. Nešto poput najboljih primjera sovjetske kinematografije… Predivan ženski portret u izvedbi Vanje Ćirić.

Konferenciju za medije ekipe filma Plavi cvijet možete pogledati na ovoj poveznici

Plavi cvijet je film o ženi, film o majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život. Onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta, ujedno prvi puta i kao baka na filmu. Tu je i mlada debitantica Tea Harčević u ulozi Mirjanine kćeri Veronike. U filmu igraju i Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Koproducent filma je proslavljeni glumac i producent Lazar Ristovski, scenarist je Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom, direktor fotografije Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.

Film je snimljen sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radio-televizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Distributer je Blitz Film & Video Distribution. Hrvatska premijera očekuje se na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Plavi cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.