Preskoči na glavni sadržaj

Novi film Zrinka Ogreste Plavi cvijet u glavnom programu 43. Moskovskog filmskog festivala

Novi film redatelja Zrinka Ogreste Plavi cvijet, koji je dovršen početkom ove godine, doživjet će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala koji se od 22. do 29. travnja ove godine održava u ruskoj metropoli. 

Riječ je o jednom od ponajvećih i najstarijih 'A' svjetskih festivala utemeljenom 1935. godine na kojemu su premijerno prikazana i nagrađena djela poput Fellinijeva 8 i pol, Wajdine Obećane zemlje ili Uskrsnuća braće Taviani.

Doseg najnovijeg Ogrestinog filma nadovezuje se na međunarodne uspjehe njegovih prethodnih filmova koji su prikazani i nagrađeni na festivalima poput onih u Veneciji, Karlovim Varima ili Berlinu, gdje je u sklopu programa Panorama posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label nagrađen njegov prethodni film S one strane

'U nimalo optimističnim vremenima u kakvima živimo, poziv moskovskog festivala doživljavam kao radost i povlasticu. Radost zato jer će mi film doživjeti svjetsku premijeru u zemlji grandiozne kulture, a povlasticu jer će to biti na jednom od ponajvećih svjetskih festivala na kojemu do sada nisam sudjelovao', izjavio je redatelj Ogresta.

"Mislim da neću pretjerati ako ustvrdim da je ovo osobit trenutak kako za nas tako i za hrvatsku kulturu. Pandemijske okolnosti ponajveću štetu učinile su upravo kulturi, a moskovski festival je nakon niza velikih svjetskih kulturnih događaja koji su ili otkazani ili održani online prvi koji će se dogoditi uživo, dakle u okolnostima jedino prirodnim za kulturu. Rusija je općenito zemlja u kojoj su se brojne važne stvari dogodile prvi puta pa je tako i s povratkom „normalnog“ u kulturi," dodao je Ivan Maloča, producent filma. 

Plavi cvijet je film o ženi, film o majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život. Onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta, ujedno prvi puta i kao baka na filmu. Tu je i mlada debitantica Tea Harčević u ulozi Mirjanine kćeri Veronike. U filmu igraju i Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Koproducent filma je proslavljeni glumac i producent Lazar Ristovski, scenarist je Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom, direktor fotografije Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.

Film je snimljen sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radio-televizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Distributer je Blitz Film & Video Distribution. Hrvatska premijera očekuje se na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu. 

Uz Plavi cvijet na istom će se festivalu u sklopu programa 'Missing pictures' prikazati i pobjednik festivala u Berlinu, manjinska hrvatska koprodukcija, Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea. Film je nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filma Plavi cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.