Preskoči na glavni sadržaj

U kinu Tuškanac klasikom Demoni otvoren 9. Rendez-vous au cinéma

9. Rendez-vous au cinéma je svečano započeo u petak, 15. rujna u kinu Tuškanac, uz projekciju jednog od najvažnijih psiholoških trilera svih vremena u režiji glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota. Riječ je o francuskom klasiku Demoni, filmu koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (Vrtoglavica, Oči bez lica Georgesa Franjua), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran.

Program je otvorila Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza. "Ove se godine program, osim u kinu Tuškanac, odvija u 30 nezavisnih kina diljem zemlje. Jako mi je važno istaknuti da naša suradnja s Francuskim institutom i Francuskim veleposlanstvom ne staje samo na ovom programu, jer ove godine zajedno organiziramo i cikluse brojnih istaknutih francuskih redatelja."

Prisutnima se obratio i Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra: "Cijenimo partnerstvo s Francuskim institutom i Veleposlanstvom Francuske u RH zbog toga što ono predstavlja univerzitet i zajedništvo, temeljne vrijednosti Europske unije. Žao mi je što nemamo više francuskih i europskih filmova u našim kinima, a ovaj program vidim kao priliku da publiku upoznamo s francuskim filmom i francuskom kulturom koja je po meni najjača u Europi."

"Sretan sam što je ovo jedno od prvih javnih događanja na kojem sudjelujem kao Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj. Ovaj program poziva hrvatsku javnost da otkrije raznolikost francuskog filmskog stvaralaštva te ujedno otkriva vitalnost partnerstva između Francuskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra, Kino mreže i Kina Tuškanac s kojima ćemo i ubuduće nastaviti suradnju," rekao je Fabien Fieschi Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj te je najavio i program francuskih serija koji u 2024. godine planira organizirati Francuski institut.

Ovogodišnji program uključuje niz filmskih žanrova - pored već spomenute krimi drame/horora Demoni, publika će moći vidjeti recentnu komediju s elementima drame i horora, film Godina morskog psa (L'Année du requin) koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava se s neočekivanim dolaskom morskog psa. Film su režirali braća blizanci Ludovic i Zoran Boukherme, koji za film ujedno potpisuju i scenarij. Godina morskog psa im je treći dugometražni igrani film koji su zajedno radili.

Potom je tu i romantična drama O Joan redatelja Laurenta Larivièrea koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti. Naslovnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Isabelle Hupert, koja je dobila počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na prošlogodišnjem, 72. Berlinaleu, na kojem je film imao svjetsku premijeru.

Animirani film Dilili u Parizu autora Michela Ocelota vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena i djevojčica u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Potonji film osvojio je nagradu César za najbolji animirani film 2019. godine.

Dokumentarni film Bar Atlantik autorice Fanny Molin bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju. Film se prvi put publici predstavio u sklopu paralelnog programa (ACID) Filmskog festivala u Cannesu 2022. godine.

Fotografije iz filmova, kao i vizuale programa Rendez-vous au cinéma možete pronaći na OVOJ poveznici.

Filmska pismenost u sklopu 9. Rendez-vous au cinéma

Kao poseban dodatak ovogodišnjem programu u kojem će sudjelovati i škole diljem Republike Hrvatske, prof. Marina Zlatarić pripremila je metodički vođen program Filmske pismenosti i analize filma koji će prolaziti učenici nakon projekcije animiranog filma Dilili u Parizu.

p>Filmski rendez publika može pronaći na sljedećim lokacijama u Kino mreži: u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, Centru za kulturu Čakovec, Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević (Gospić), Pučkom otvorenom učilištu Daruvar, Kinu Ivanec, Kinu Velebit (Koprivnica), Kući umjetnosti Arsen (Šibenik)Kinu Križevci, Kinu Kutina, Kinu Labin, Dvorani Relković (Nova Gradiška), Pučkom otvorenom učilištu Novska, Kinu Marof (Novi Marof), Kinu Pobjeda (Metković), Domu kulture Grada Preloga, Art Kinu Croatia (Rijeka), Kinu Samobor, Kinu Slatina, Kinoteci Zlatna Vrata (Split), Kinu Valli (Pula), Kinu Zelina (Sveti Ivan Zelina), Kinu Gaj (Varaždin), Kinu Gorica (Velika Gorica), Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec, Kinu Zabok, Kinu Forum (Zagreb), Kinu Metropolis (Zagreb), Kinu Tuškanac (Zagreb), te u pridruženim nezavisni kinima: Kinoklub Baranja (Beli Manastir), Kino Urania (Osijek)Kino klub Paluba 7 (Slavonski Brod) i Kinu Edison (Karlovac).

Naslovne fotografije: otvoranje 9. Rendez-vous au cinéma (Fabien Fieschi; Chris Marcich, Tatjana Aćimović)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.