Preskoči na glavni sadržaj

'U kinu je bolje!' uz Trubu, Vidića i ZG80

Pod geslom 'U kinu je bolje!' u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra u srijedu su javnosti predstavili domaće filmove koji u narednim mjesecima dolaze na kino repertoar. Riječ je o komedijama Život je truba Antonia Nuića, Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza i ZG80 Igora Šeregija.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar kazao je kako odličan Zvizdan Dalibora Matanića, nakon uspjeha po festivalima diljem svijeta, ostvaruje vrlo dobar rezultat u kinima, te da će tri naslova koja dolaze  privući još veći broj gledatelja. "Počelo je s dobrom pričom Zvizdana, a nastavlja se s uzbudljivim i silno zabavnim naslovima. U velikim i malim, korporativnim i privatnim nezavisnim kinima vlada mir, dobar ton, toplo je, nema televizijskih vijesti ni loših informacija, ali zato će biti obilje naših dobrih filmova", poručio je Hribar.

Rea Rajčić iz Hrvatskog audiovizualnog centra ukazala je kako se u suradnji s Mrežom nezavisnih kinoprikazivača krenulo u decentralizaciju premijera domaćih naslova pa će najavljeni filmovi uz zagrebačku imati i lokalne premijere u gradovima u kojima su naporima HAVC-a i Ministarstva kulture digitalizirane i obnovljene stare kinodvorane. "Smatramo kako je ovo put da domaći filmovi komuniciraju direktno sa svojom publikom, da im se približe, da daju na važnosti Mreži i da potvrde bitnu činjenicu, da se filmska publika ne nalazi isključivo u glavnom gradu", kazala je Rajčić. 

Kao što je Zvizdan u prvom tjednu distribucije obišao pet gradova, tako će i prvi u nizu najavljenih filmova koji stiže u kina - Život je truba Antonia Nuića, obići pet hrvatskih gradova. Film u distribuciju kreće 3. prosinca, a ekipa Trube će nakon premijere 1. prosinca gostovati u Rijeci, Daruvaru, Čakovcu, Samoboru i Bjelovaru. Film prati mladi zagrebački par – opuštenog jazz trubača Buru (Bojan Navojec) i njegovu suprugu Janu (Iva Babić) te njihove obitelji. "Život je truba pokazat će da je život jedno veselo hedonističko zbivanje ako ga odlučimo tako doživjeti", kazao je Nuić.  

Iza Nuićevog filma, na repertoar 31. prosinca stiže "najveća komedija od 1945.", Narodni heroj Ljiljan Vidić u režiji Ivana-Gorana Viteza. Ova komedija smještena u Drugi svjetski rat donosi priču o mladom seoskom pjesniku Ljiljanu kojeg obuzme ratni vihor te ga raznosi po ključnim mjestima naše junačke prošlosti. Ljiljan se pridružuje partizanskoj četi s odvažnim planom kako privesti rat kraju. "U foršpan nismo stavili najbolje fore", našalio se Vitez i pozvao publiku da Staru godinu provede u kinu. "Koliko će film igrati u kinima ovisit će o publici", kazao je na kraju Vitez. 

Na proljeće 2016. u kina stiže i debitantski dugometražni film Igora Šeregija ZG80. Ova navijačka komedija, svojevrsni prednastavak Metastaza, vodi nas u Beograd krajem 80-ih godina prošlog stoljeća gdje susrećemo nešto mlađeg Krpu, Kizu, Deju, Filipa i neke nove likove koji ih prate na gostovanje Bad Blue Boysa u Beogradu. "Devedeset posto filma odvija se u Beogradu i prati gostovanje Dinama kod Crvene zvezde. To je jedan zgodan miks hrvatskih i srpskih ekstermista na jednom mjestu", kazao je Šeregi.

Predstavljanju su nazočili i glumci, producenti i distributeri najavljenih filmova, poput Mirele Brekalo, Tene Jeić Gajski, Bojana Navojca, Renea Bitorajca, Marka Cindrića, Filipa Detelića, Kristijana Jajića, Ivana Đuričića, Borisa T. Matića itd.

Fotografije s konferencije za medije, kao i trailer domaćih filmova koji stižu u kina možete pronaći na ovoj poveznici. (*Molimo vas da prilikom preuzimanja fotografije potpišete sa: Julien Duval/HAVC

Naslovna fotografija: Antonio Nuić; Ivan-Goran Vitez i Igor Šeregi 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.