Preskoči na glavni sadržaj

U izdanju HFS-a objavljena knjiga Jurice Pavičića Postjugoslavenski film: Stil i ideologija

U Zagrebu je, u izdanju Hrvatskog filmskog saveza (biblioteka Filmološke studije br. 10), objavljena knjiga Postjugoslavenski film: Stil i ideologija filmskog kritičara, novinara i publicista Jurice Pavičića. Riječ je o komparativno-historiografskom djelu odnosno analizi dominantnih filmskih modela u kojem Pavičić piše o tendencijama u regionalnim kinematografijama nakon 1991. godine.

Promatrajući postjugoslavenski film u širem regionalnom kontekstu i pomno analizirajući paradigmatske filmove iz pojedinih nacionalnih sredina, pa tako i hrvatske, knjiga istražuje kroz kakve su stilske promjene prošle postjugoslavenske kinematografije tijekom posljednja dva desetljeća te na koji su način one povezane s promjenama što se zbivaju u specifičnim društvima i u svijetu...
Više o knjizi pročitajte na službenim stranicama Hrvatskog filmskog saveza (HFS).

Kroz žestoku i fokusiranu političko-ideološku kritiku Pavičić Postjugoslavenski film: Stil i ideologija pretvara u veliko privođenje historijskih sumnjivaca i ideoloških potpaljivača. PostYu filmovi dijele se na političke good guyse i bad guyse. Pavičić piše povijest postYu filma onako kako bi je pisao haški sud. Postoje junaci povijesti (Grbavica, Crnci) i postoje moroderi povijesti (Vrijeme za, Bogorodica), ali postoji i cijeli niz, više ili manje kvarnih međufilmova, više ili manje ispravnih filmova. Cijeli osvrt na knjigu pročitajte na portalu Moderna vremena.

Prije izlaska u hrvatskim knjižarama, knjiga se može kupiti na blagajni kina Tuškanac, svakodnevno od 18 sati po cijeni od 160 kuna.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.