Preskoči na glavni sadržaj

U Hrvatskoj se snima film The Master Butcher's Singing Club – prvi koji koristi mjere poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi

U Hrvatskoj upravo traje snimanje filma The Master Butcher's Singing Club, prve strane produkcije koja koristi mjere poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi.

Sa stupanjem na snagu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 61/18) , mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela povećane su s 20 na 25, a na područjima od posebne državne skrbi na 30 posto. Ovim pozitivnim pomakom Hrvatska je odgovorila na zahtjeve tržišta i sve veću konkurenciju među zemljama koje žele privući strane produkcije.

Interes za nove mjere odmah su pokazale velike produkcije, a prvi će poticaj za snimanje od 30 posto koristiti projekt The Master Butcher's Singing Club, povijesna drama koja se bavi njemačkim iseljenicima u Sjevernu Ameriku.

Ekipa filma je provela opsežan pregled lokacija i sve što su zamislili uspjeli su pronaći u Hrvatskoj. Prve kadrove odlučili su snimiti upravo u Kijevu.

Filmska ekipa, mahom sastavljena od hrvatskih filmskih djelatnika, će u gotovo tri mjeseca snimanja u našoj zemlji obići niz zanimljivih i filmskom svijetu sasvim novih lokacija u Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. U Odranskom Polju je za potrebe snimanja izgrađen i cijeli američki gradić s početka prošlog stoljeća.

Producent filma Lutz Weidlich tim je povodom izjavio: 'Od kad je uveden program poticaja, mi se stalno vraćamo snimati u Hrvatsku. Za ovaj poseban projekt razmatrali smo nekoliko zemalja na dva kontinenta. Za Hrvatsku smo se odlučili zbog dobitne kombinacije spektakularnih lokacija, odličnih filmskih djelatnika i dobro postavljenih mjera poticaja. Nedavno uvedene mjere od 30 posto poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi potaknule su nas da istražimo lokacije van dobro poznatih filmskih ruta. Sretni smo što smo pronašli dosad netaknute lokacije koje tvore tako važan dio naše priče, a koje bi prošle ispod naših radara da nije ovih hvale vrijednih mjera poticaja.'

Redatelj filma je Ulrich Edel, a glavne uloge tumače Jonas Nay, Aylin Tezel, Leonie Benesch i Thorsten Merten. U Hrvatskoj će odraditi ukupno 54 dana snimanja. Na filmu radi oko 150 hrvatskih filmskih djelatnika i nekoliko pripravnika, a tijekom snimanja bit će angažirano 620 statista.

Naslovne fotografije: snimanje filma The Master Butcher's Singing Club
(*Photos by Silvia Zeitlinger, courtesy of MOOVIE GmbH

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.