Preskoči na glavni sadržaj

U češka kina stiže Most na kraju svijeta

Hrvatski dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Artizana filma, stiže u češka kina početkom veljače. Češki distributer filma je Balkanfilm, a službena češka premijera i početak kino distribucije filma zakazani su za 9. veljače 2018. u 17.30 sati u praškom Kině Pilotů. 

Kako ističe redatelj filma Branko Ištvančić: 'Most na kraju svijeta bavi se često prešućivanom temom useljavanja u tuđe kuće napuštene tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. To je topla ljudska priča bez nasilja i politiziranja koja prikazuje sudbine ljudi svih strana unesrećenih ratom, stradanjima i gubitkom doma koji čeznu za povratkom i mirom. Kroz istragu glavnoga lika koji traga za nestalim starcem otkrivamo duboko potisnute emocije, nade, strahove i sjećanja na vremena sreće i mira, a koji su zauvijek izgubljeni za generacije koje je rat najizravnije pogodio.'

Ovo je već četrnaesti film s balkanskog područja koji će zahvaljujući tvrtki Balkanfilm doći u češka kina tijekom godine i pol njena postojanja. Dramaturg Balkanfilma Jiří Fiala kao razloge za odabir ovog, četiri godine starog naslova, ističe kako se 'pokazalo da u slučaju balkanskog filma za češkog gledatelja uopće nije bitna godina njegova nastanka tako da nemamo potrebu prikazivati najnovija djela. Naše jedino mjerilo je kvaliteta. Dogovaramo samo one filmove za koje smo sigurni da su vrijedni truda. Most na kraju svijeta je izuzetan svojom temom i kompleksnošću njenog prikaza, a jednako tako i atmosferom i odličnim glumačkim izvedbama.'

Film Most na kraju svijeta prikazan je prvi put na Pulskom filmskom festivalu 2014. godine. Glumački ansambl sačinjen je od glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije, koje predvode Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović i brojni drugi. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, glazbu potpisuje Dalibor Grubačević, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Producentica filma je Irena Škorić i Artizana film. 

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a nastao je u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća). 

Nakon premijernog prikazivanja na festivalu u Puli, film je imao međunarodnu premijeru na Festivalu svjetskog filma u Montrealu, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima u svijetu. Nominiran je za nagradu Prix Europa 2015 u kategoriji za najbolji europski TV film. Dobitnik je Zlatne nagrade u Houstonu, Nagrade za najbolju kameru u Italiji, posebnog priznanja žirija u Rusiji, te nagrade za najboljeg redatelja i glumca u Berlinu. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Most na kraju svijeta 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.