Preskoči na glavni sadržaj

U 84. godini preminula Slavica Fila

Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Slavica Fila preminula je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 83 godine. Nadarenu umjetnicu generacije pamte po televizijskoj emisiji za djecu Mendo i Slavica, koja se smatra jednim od najgledanijih programa u povijesti Hrvatske radiotelevizije.

Slavica Fila rođena je 23. srpnja 1930. u Zagrebu gdje je diplomirala Akademiju dramskih umjetnosti u klasi s Nelom Eržišnik, Perom Kvrgićem i Svenom Lastom. Do odlaska u mirovinu krajem 1980-ih bila je dugogodišnja članica ansambla zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija, gdje je posljednju ulogu ostvarila 1989. u mjuziklu Car Franjo Josip u Zagrebu.

Mendo i Slavica bila je TV-serija za djecu (1958.) koja se emitirala na programu TV Zagreb. Glavni likovi bili su medvjed Mendo Mendović i njegova prijateljica Slavica, koju je tumačila Fila. Iako je program na malim ekranima išao relativno kratko, serija je u svoje doba uživala izuzetnu popularnost, a Slavica Fila ga je s glumcem Zagrebačkog kazališta lutaka Sinišom Miletićem oživljavala do kraja života u predstavama za djecu s posebnim potrebama u dječjim domovima. Prije nekoliko godina Fila je osmislila Klauna Slaveka, koji je – jednako kao i Mendo – gostovao po centrima za kulturu, bolnicama, školama i vrtićima i pripovijedao djeci priče na njima razumljiv način.

Ostvarila je i zapažene uloge u filmovima H-8 (1958.), Vuk samotnjak (1972.), Čudesna šuma (1986.), Čarobnjakov šešir (1990.) i Ne dao Bog većeg zla (2002.), a zaigrala je i u televizijskim serijama Zabranjena ljubav i Bibin svijet. Svoj glas posudila je brojnim likovima animiranih filmova.

Hrvatsko glumište Slavičinim odlaskom ostaje bez dijela svoje povijesti, a hrvatska televizija bez jedne od pionirki dječjega programa. Posljednji ispraćaj održat će se u četvrtak 22. svibnja u 13.30 sati u Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju.

Napominjemo da večeras (utorak 20. svibnja) u 21.50 sati na HRT 3 možete pogledati dokumentarni film o Slavici Fili Zaljubljena u život redateljice i scenaristice Antonije D. Carnerud.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.