Preskoči na glavni sadržaj

Tu tamo i Život s Hermanom H. Rottom na prestižnom festivalu animiranog filma u Ottawi 

Trideset i deveto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u glavnom gradu Kanade održava se od 16. do 20. rujna, a u festivalskoj međunarodnoj panorami prikazat će se dva hrvatska filma. Svoju svjetsku premijeru imat će eksperimentalni kratkometražni film Tu tamo Alexandera Stewarta u produkciji Bonobostudija i manjinska hrvatska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom autorice Chintis Lundgren. 

Tu tamo film je Alexandera Stewarta nastao u Bonobostudiju producentice Vanje Andrijević krajem lipnja ove godine. Film je Stewartov autorski projekt, a na filmu je sudjelovala i raznolika ekipa: između ostalog animaciju supotpisuju Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Tu tamo počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Film je redukcija do svoje biti – kondenzirani osjećaj jednog prostora i vremena.

Animirani film Život s Hermanom H. Rottom nastao je u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a zvuk Henrik Malmgren. Život s Hermanom H. Rottom kratkometražni je film o štakoru koji živi sam u neurednom stanu. No jednoga dana jedna mala mačka iz visokog društva vidjet će pijanog Hermana kako se vraća iz kafića, pomisliti kako je šarmantan i useliti se u njegov stan. Film je već osvojio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a prikazan je i u natjecanjima u Annecyju i Animafestu Zagreb.

Međunarodna panorama u Ottawi nenatjecateljski je program festivala u kojem se ove godine prikazuje 13 filmova – od toga dva hrvatska – izabranih od čak 2. 000 prijavljenih. U programu se prikazuje izbor kratkometražnih nezavisnih filmova, TV reklama, serija, studentskih filmova i videospotova. Odabrani radovi odraz su trendova izvan Kanade, i uklapaju se u ciljeve programa: predstaviti suvremene tehnike i teme koje zanimaju filmaše iz Europe, SAD-a i ostalih zemalja svijeta. 

Međunarodni festival animacije u Ottawi najveći je festival animacije u Sjevernoj Americi i jedan od najcjenjenijih festivala u svijetu. Po važnosti ga ubrajamo u 'veliku četvorku': uz Animafest Zagreb te festivale u Annecyju i Hiroshimi. Festival prikazuje kratkometražne i dugometražne animirane filmove u natjecanjima, panoramama i posebnim programima, a sudionici se mogu uključiti i u mnogobrojne radionice i diskusije koje se održavaju na pet festivalskih lokacija.

Više informacija o programu i festivalu dostupno je na službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filmova Tu TamoŽivot s Hermanom H. Rottom 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.