Preskoči na glavni sadržaj

Trilogija Winnetoua jedan od najzabavnijih projekata koji se snima u Hrvatskoj 

Breze, 2. rujna 2015. – U mjestu Breze u zaleđu Novog Vinodolskog u srijedu je za predstavnike medija otvoren set na kojem se snima trilogija Winnetou, remake kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apača i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, koje je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Okupljeni novinari svjedočili su snimanju scene indijanskog vjenčanja, a svima okupljenima obratili su se ministar kulture prof. Berislav Šipuš, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, producent Aleksandar Črček te glavni producent Rat Packa Christian Becker kao i autorska ekipa filma. 

Ministar kulture Berislav Šipuš istaknuo je da je značajan rast snimanja stranih produkcija u Hrvatskoj započeo nakon zakonskih izmjena o fiskalnom poticanju audiovizualne industrije 2012. godine, dodavši da su subvencije za filmsku industriju porasle sa 6 do 8 milijuna kuna u 2013., na sadašnjih 32 do 34 milijuna.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekao je da je snimanje Winnetoua jedan od ozbiljnijih projekata u filmskom smislu u Hrvatskoj, ali i jedan od najzabavnijih. Ocijenio je da produkcijska razina pokazuje moć europske filmske industrije, a govoreći o zaradi od ovakvih projekata, Hribar je kazao da je zarada u 2015. jednaka zbroju zarada u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Christian Becker, glavni producent njemačke produkcijske kuće Rat Pack koja snima Winnetoua, izjavio je da su pripreme za snimanje počele prije pet godina, a suradnju s HAVC-om ocijenio je izvrsnom. 'Osuvremenjenu inačicu ovog kultnog filma snimamo u Hrvatskoj zato jer su se i izvorni filmovi snimali ovdje. Uz to, vaša je zemlja jedna od rijetkih u kojima se danas mogu snimati westerni u krugu od 360 stupnjeva jer i dalje postoje lokacije bez kuća i ikakvih tragova civilizacije', zaključio je Becker. 

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija dodao je da na snimanju filma koje će na raznim lokacijama trajati do 18. studenog sudjeluje oko sto hrvatskih članova tima, od ukupno njih tristo, te zrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom i pomoći lokalnog stanovništva. 

Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića - Jossa, prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera, koordinatora akcijskih scena Ive Krištofa, majstora scene Igora Stikovića, majstora za specijalne efekte Branka Repalusta itd. 

Ukupna potrošnja u Hrvatskoj procjenjuje se na 45 milijuna kuna, dok su traženi poticaji 9 milijuna kuna. Početak distribucije očekuje se 2016. godine. 

Naslovne fotografije: Philipp Stölzl, Wotan Wilke Möhring, Berislav Šipuš, Nik Xhelilaj, Iazua Larios, Hrvoje Hribar, Aleksandar Črček; snimanje scene vjenčanja; set Winnetoua u mjestu Breze; Christian Becker, Hrvoje Hribar (autor svih fotografija je: RTL/ RatPack – Nikola Predovic) 

Fotografije u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje; molimo da kao autora fotografija potpišete RTL/ RatPack – Nikola Predovic. 


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.