Preskoči na glavni sadržaj

Ekipa Winnetoua predstavila detalje snimanja u Hrvatskoj

Zagreb, 1. svibnja 2015. – Na konferenciji za medije u zagrebačkom kinu Europa međunarodna ekipa trilogije Winnetou predstavila je planove i detalje vezane uz snimanje koje će početi u kolovozu na različitim lokacijama u Hrvatskoj.

Predstavljanje projekta i razgovor s glavnim akterima zajednički su organizirali Hrvatski audiovizualni centar, Alex Produkcija i Rat Pack produkcija iz Njemačke. Producenti su istaknuli kako planiraju snimiti tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Svaki će film trajati 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto filmskih djelatnika iz Hrvatske – oko 40 glumaca i čak 5.000 statista.
 
"Zahvaljujući sjajnoj suradnji s HAVC-om izuzetno smo ponosni što se vraćamo snimati u Hrvatsku i što možemo reći da je nakon skoro 50 godina novi Winnetou opet tu. Krajolici su prekrasni, lokalna ekipa s kojom surađujemo je odlična, a i ljudi u Hrvatskoj izuzetno su prijateljski raspoloženi. Svi su nas toplo dočekali i na taj nam način iskazali najbolju moguću dobrodošlicu. Već nas sad veseli bliska suradnja s mještanima, tvrtkama i lokalnom upravom", izjavio je na konferenciji za medije Christian Becker iz njemačkog Rat Packa i producent filma.
 
Podsjetimo, njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je u program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju trilogiju o Winnetouu Karla Maya, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijala o Winnetouu iz 1960-ih godina, u Lici, Gorskom kotaru, Velebitu i Istri (Otrić, Veliko Rujno, Vranja). Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.
 
"Iznimna nam je čast sudjelovati u realizaciji ovako značajnog projekta - Winnetou trilogija. Na poziv produkcijske kuće Rat Pack napravili smo prve pripreme i sada pripremamo snimanje koje počinje u kolovozu 2015. S velikim zadovoljstvom mogu reći da će u ekipi sudjelovati oko 70 posto hrvatskih filmskih djelatnika, oko 40 hrvatskih glumaca i oko 5.000 statista. U ekipi ćemo angažirati vrhunske profesionalne filmske djelatnike iz Hrvatske. Snimanje pripremamo na lokacijama Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Filmski projekt smo prijavili u program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju i u dosadašnjoj fazi priprema ističem iznimno kvalitetnu suradnju s HAVC-om koja će se, vjerujem, uspješno nastaviti i do samog kraja realizacije projekta", dodao je Aleksandar Črček iz Aleks Produkcije.

"Od Grobnika pa do Trogira, snimljeno je stotine filmova ali kad lokalnim ljudima kažete filmsko snimanje, njima je prva riječ, beziznimno – Winnetou. Jedan jedini – to je jedva objašnjivo. Između stanovništva jadranskog zaleđa i Apaškog vojvode postoji neka tajna veza, kao što postoji romantično sjećanje na prvu mega-produkciju koja je došla 15 godina nakon rata i zaboravljenu vlašku pustinju pretvorila u centar svijeta. Na ove filmove nisu zaboravili njemački turisti koji pedeset godina nakon snimanja hodočaste Paklenicom, Jasenicama, Tulovim gredama. Kad se Legenda vrati, vratit će se i čitava luckasta igra u kojoj će iza gore Dalmatinci biti kvalificirani indijanci, a neki novi njemački turisti, tisuće njih – novi putopisci i vlaški avanturisti", zaključio je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom. Snimalo se na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine, a trilogija koja se snima u Hrvatskoj u kina stiže iduće godine.

Naslovne fotografije: vizual filma; ekipa filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.