Preskoči na glavni sadržaj

Trideseta nagrada Haliminom putu, Ostojić hrvatski rekorder po broju međunarodnih nagrada

Film Halimin put redatelja Arsena A. Ostojića osvojio je Grand prix za najbolji dugometražni igrani film na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma u Kazanu u Tatarskoj republici u Rusiji, koji se održao od 5. do 11. rujna. To je trideseto priznanje filmu, što ga čini hrvatskim rekorderom po broju osvojenih međunarodnih nagrada. 

Nagradu je Ostojiću uručio predsjednik žirija Hodžakuli Narlijev, znameniti turkmenski redatelj, pred 1.500 uzvanika na svečanosti zatvaranja festivala.  

Istodobno s dodjelom nagrada u Kazanu, stigla je vijest i da je Halimin put osvojio još jednu nagradu, ukupno trideset i prvu – nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Chichesteru u Velikoj Britaniji, održanom od 14. do 31. kolovoza. Film je prikazan u sekciji East Meets West, uz Svećenikovu djecu Vinka Brešana, s još 18 naslova iz Slovenije, Mađarske, Kosova, Albanije, Turske, Rumunjske, Poljske, Estonije i Rusije.  

Halimin put je nastao u produkciji Arkadene Zagreb, Studija Arkadene iz Ljubljane i FIST Produkcije iz Sarajeva, po scenariju Feđe Isovića i u režiji Arsena A. Ostojića; producenti filma su snimatelj Slobodan Trninić i Ostojić. Priča je to o dobroćudnoj muslimanki Halimi koja bezuspješno pokušava prepoznati posmrtne ostatke svog sina koji je ubijen u ratu u Bosni te pokopan u jednoj od masovnih grobnica. Odbija dati krv za analizu DNK kako bi skrila činjenicu da nije riječ o njezinom biološkom, već potajno usvojenom sinu. Shvaća da jedini način da naposljetku nađe sina jest da pronađe njegovu biološku majku koja nije viđena već više od 20 godina...  

Film je u posljednje dvije godine igrao na gotovo 50 festivala i smotri sa četiri kontinenta. Podsjetimo, Halimin put je 2012. godine na Pulskom filmskom festivalu dobio Nagradu publike Zlatna vrata Pule, proglašen je najboljim filmom po izboru Žirija mladih filmofila, a Olga Pakalović je nagrađena Zlatnom Arenom za najbolju sporednu glumicu. Uslijedile su međunarodne nagrade, među kojima se ističu one na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, South East European Film festivalu u Los Angelesu, Međunarodnom filmskom festivalu u Festroiji u Portugalu, MedFilm Festivalu u Rimu, Raindance Film Festivalu u Londonu, Međunarodnom filmskom festivalu Daytona Beach i Međunarodnom festivalu orijentalnog filma u Ženevi. 

Također, bio je hrvatski kandidat za Oscara 2013. godine.

Fotografije iz filma možete pronaći na ovoj poveznici, a trailer preuzeti ovdje.

Naslovna fotografija preuzeta sa stranice kazan-mfmk.com, fotografkinja Elena Gredushko

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.