Preskoči na glavni sadržaj

Tribina Književni petak o knjizi Kino Hrvatska i suvremenom hrvatskom filmu

Na tribini Književni petak koja će se održati 30. listopada u 20 sati, u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici (Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat) govorit će se o usponu hrvatskog filma, a povodom nedavno objavljene knjige Marijana Krivaka Kino Hrvatska. Gosti tribine su Nikica Gilić, Janko Heidl i Marijan Krivak, a urednik i voditelj je Tonči Valentić.

Kino Hrvatska je najnovija knjiga kritičara i filozofa Marijana Krivaka, koja donosi izbor  iz Krivakovih filmskih kritika koje je autor pisao još od Arkzina sve do danas i ujedno je sjajan prikaz razvoja domaće kinematografije od osamostaljenja. Između ostalog u knjizu se govori kako se razvijala hrvatska državotvornost od 90-ih naovamo, na koji se način to može prepoznati u hrvatskim filmovima, te kako se u kinu i filmovima umjetnički ocrtava sadržaj svih najvažnijih zbivanja u Hrvatskoj od osamostaljenja do posljednjih nekoliko godina, kad je hrvatski film svojim kvalitativnim dosezima – posebice u zadnjoj 'petoljetki' – nadmašio svoje rivale u regiji. 

Gosti tribine razgovarat će o tome koji su razlozi da je film u posljednjih nekoliko godina postao značajnim čimbenikom hrvatske kulture i umjetnosti i čime je uspio nadmašiti svoje rivale u regiji.

Marijan Krivak rođen je u Zagrebu 1963. godine. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost, a magistrirao je i doktorirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usporedo s filozofijom i teorijom, kao i drugim humanističkim disciplinama, dugi se niz godina bavi i tekstovima o filmu i videu te o novim medijima. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara, a članke o filmu objavljuje još od 1989. godine. Objavio je do sada pet knjiga: Filozofijsko tematiziranje postmoderne (2000.), Protiv! (2007.), Biopolitika (2008.), Film… politika… subverzija! (2009.) i Suvremenost(i) (2012.). U svakoj se od njih bavi i analizama filmova, a sve u širem teorijskom i filozofijskom kontekstu. Posljednjih nekoliko godina redoviti je suradnik emisije Filmoskop na Trećem programu Hrvatskog radija, web–portala filmovi.hr te časopisa Hrvatski filmski ljetopis.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.