Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska naslova na međunarodnom festivalu kratkometražnog filma SHNIT

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma SHNIT održava se od 7. do 18. listopada. U konkurenciji će se prikazati njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice Une Gunjak koja je osvojila preko 20 festivalskih nagrada, a ovjenčana je i Europskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film. U programu pod nazivom Animates prikazat će se još dva domaća ostvarenja: animirani film Čoban redatelja Matije Pisačića i Široki krajolik – porculanske priče u režiji Lee Vidaković. 

Posebnost SHNIT–a svakako je i sekcija nazvana PLAYGROUNDS. Riječ je o festivalima u raznim gradovima svijeta u sklopu kojih će se istovremeno kada i u Švicarskom gradu Bernu – domaćinu SHNIT–a – prikazivati filmovi u i izvan konkurencije. Tako će se Kokoška osim u Švicarskoj prikazati i u Bankoku (Tajland), Buenos Airesu (Argentina), Kairu (Egipat), Cape Townu (Južnoafrička Republika), Hong Kongu (Singapur), Moskvi (Rusija) i San Joseu (Costa Rica). Čoban i Široki krajolik – porculanske priče uz Švicarski Bern prikazat će se i u Južnoafričkom Cape Townu te u Moskvi. 

Radnja Kokoške odvija se 1993. u opkoljenom Sarajevu, ali je film u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zagreba. 

Čoban je priča o Lajki, kujici koja oteta je i lansirana u svemir. Njezin vlasnik Čoban kreće je tražiti, a pritom završava u podzemnom gradu, gdje doživljava uspon i pad pjevačke karijere. U međuvremenu Lajka dolazi na planet na kojem živi Moira, starica koja kroji sudbinu, a koja je pretvara u antropomorfno stvorenje koje čezne za time da se vrati svome vlasniku. Matija Pisačić uz režiju potpisuje scenarij, kameru, montažu i kompoziting filma, dok glazbu potpisuje Srđan Sacher. Za produkciju je zaslužan Zagreb film. 

Široki krajolik – porculanske priče animirani je film u kojem šest likova, svaki u svom prostoru, ispunjeni tragovima čežnje, razdvojeni beskrajnim, pustim krajolikom priča četiri priče o ljubavi, kontemplaciji i (samo)uništenju. Režiju, scenarij, kameru i montažu potpisuje Lea Vidaković, a animaciju Marion Le Guillou i Lea Vidaković

U sklopu međunarodnog festivala kratkometražnog filma SHNIT na pet kontinenata prikazat će se izbor od 200 kratkometražnih filmova raznih žanrova i stilova, a sve detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Kokoška, Čoban i Široki krajolik – porculanske priče

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.