Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska filma nagrađena u Los Angelesu

Na 9. izdanju Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEEfest u Los Angelesu, koje se održavalo od 1. do 5. svibnja, nagrađena su čak tri hrvatska filma: Veliku nagradu žirija, kojim je predsjedao Bret Easton Ellis, osvojio je Vis-À-Vis Nevija Marasovića, i to ravnopravno sa slovenskim filmom Zavedi me (Zapelji me) hrvatskog redatelja Marka Šantića. U dugometražnoj dokumentarnoj konkurenciji slavio je Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, a u kratkometražnoj dokumentarnoj Krasotica večeri Davora Borića Bubija.

Vis-À-Vis je film o filmu – redatelj priprema novi uradak, a poznati glumac kojeg želi za ulogu oca kritizira kvalitetu scenarija i izbor glumca za ulogu sina. Redatelj zove glumca koji će tumačiti sina na otok Vis da bi radili na scenariju i njegovoj ulozi te da bi se uvjerio kako je donio ispravnu odluku oko glumačkog odabira. Riječ je o jednom od najhvaljenijih domaćih filmova protekle sezone, koji je osvojio Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji 11. Zagreb Film Festivala, nagradu Žirija mladih filmofila u Puli, a tijekom prošlog tjedna Nevio Marasović je za njega proglašen najboljim balkanskim redateljem šestog PriFesta u Prištini.

Gangster te voli Nebojše Slijepčevića sa sedam i po tisuća gledatelja dokumentarni je kino-hit godine u Hrvatskoj – u njemu pratimo bračnog posrednika Nediljka Babića iz Imotskog koji se nakon 25 godina parketarstva posvetio karijeri za koju je rođen: spajanju usamljenih muškaraca i žena. Film je osvojio više nagrada publike i prikazan je na brojnim festivalima diljem svijeta, uključujući prestižni Hot Docs u Torontu na kojem je imao međunarodnu premijeru.

Krasotica večeri kratkometražni je dokumentarac, nastao u produkciji HRT-a, koji opisuje pokladne običaje u selima Donja Bebrina i Ruščica u Slavoniji i o tome kako ljudi tradiciju prilagođavaju modernom vremenu. Davor Borić do sada je potpisao više televizijskih te kratkometražnih filmova etnografske tematike.

SEEfest je osnovan kao neprofitna organizacija koja uz ovaj festival i tijekom čitave godine provodi obrazovne i revijalne filmske programe kojima je namjera upoznati američku publiku s kulturnim stvaralaštvom zemalja Jugoistočne Europe. Podršku festivalu pruža i Američka filmska akademija (AMPAS), koja dodjeljuje Oscare.

Više o programu festivala i drugim nagradama možete pronaći na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.