Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska filma na Festivalu svjetskog filma u Montrealu

Festival svjetskog filma u Montrealu (Festival des Films du Monde) u svom će 38. izdanju, koje se održava od 21. kolovoza do 1. rujna, prikazati tri hrvatska filma: Most na kraju svijeta Branka Ištvančića, TIR Alberta Fasula i Kokošku Une Gunjak. 

Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića i manjinska hrvatska koprodukcija TIR talijanskog redatelja Alberta Fasula montrealska će publika moći pogledati u nenatjecateljskom programu Fokus na svjetski film (Focus on World Cinema). 

Most na kraju svijeta nastao je po scenariju Josipa Mlakića, u režiji Branka Ištvančića, a govori o nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom postaje sve osobnija. Direktor fotografije je Branko Cahun, montažer Veljko Segarić, a glavne uloge tumače Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Slaven Knezović, Jelena Perčin i dr. Film je premijerno prikazan u nacionalnoj konkurenciji netom završenog 61. Pulskog filmskog festivala. Producent je kuća Artizana film, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije za kinematografiju BiH. 

Manjinska hrvatska koprodukcija TIR je dugometražni dokumentarno-igrani hibrid čija radnja prati pedesetogodišnjeg Branka, nastavnika iz Rijeke, koji se zbog teških životnih prilika odluči zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika. Redatelj filma je Alberto Fasulo, talijanski koproducent je Nefertiti Film, a hrvatski Focus Media. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu 2013. godine osvojio je glavnu nagradu, Zlatnog Marka Aurelija u međunarodnoj konkurenciji, a nagrađen je i za najbolju montažu.  

U selekciju kratkometražnih igranih filmova u program Focus on World Cinema uvrštena je Kokoška redateljice Une Gunjak, koja priča o djevojčici koja za vrijeme rata u Sarajevu od oca dobiva kokošku na poklon. Film je bio premijerno prikazan u 53. Tjednu kritike u Cannesu, a na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu ocijenjen je najboljim u kategoriji kratkometražnih igranih filmova do 15 minuta trajanja. Producenti su njemačka kuća Zak Film Productions i hrvatski Nukleus film, a realiziran je uz potporu HAVC-a.  

Više o filmovima i čitavom programu 38. izdanja festivala saznajte na službenim stranicama.  

Naslovne fotografije: Most na kraju svijeta; TIR; Kokoška
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.