Preskoči na glavni sadržaj

Treći ljetni Sajam filma održava se u Puli 

Od 13. do 15. rujna 2017. godine u Kinu Valli održat će se Sajam filma koji zajednički organiziraju Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar i Pula Film Festival.

Treći ljetni Sajam Kino mreže još jednom će predstaviti nezavisna kina i podržati njihov daljnji razvoj kroz niz radionica, razgovora, edukacijskih programa, primjera dobre prakse i filmskih projekcija.

'Naša neovisna kina diljem Hrvatske, okupljena su 2014. godine u Kino mrežu s ciljem da zajedničkim snagama iznađu dobre ideje i motivaciju za programsku i infrastrukturnu revitalizaciju neovisnog prikazivačkog sektora. Okupljeni na Sajmu u Puli, ponovo ćemo nastojati zbiti svoje redove, razgovarajući o strateškim potezima koje možemo donijeti kako bismo odgovorili na 'prijetnje' iz okruženja u kojem djelujemo. Hrvatski audiovizualni centar detektirao je neke od strateških smjernica u svom Nacionalnom programu koje adekvatno odgovaraju na suvremene tržišne izazove i nove trendove u konzumaciji audiovizualnog sadržaja. Poticanjem filmske pismenosti, razvojem filmske publike, očuvanjem audiovizualne baštine i razmišljanjem o 'drugačijem kinu' pokušat ćemo još jednom osnažiti svoju viziju o neovisnom kinu kao jedinstvenom i nezamjenjivom mjestu konzumacije filmske umjetnosti.', istaknula je uoči Sajma Rea Rajčić, voditeljica projekta kinoprikazivaštva pri Hrvatskom audiovizulanom centru.

U razdoblju sve zahtjevnije publike i borbe za ekonomiju pažnje, klasične kino-projekcije postaju sve manje zanimljive. Upravo stoga, ovogodišnji će Sajam u središte staviti pitanje kako kreirati događaje i jedinstveno kino-iskustvo, kako film i kino povezati s drugim umjetnostima? Kakva su iskustva hrvatskih prikazivača ovih programa? Koji su nam sadržaji dostupni? Mogu li se nezavisna kina jače pozicionirati u ovom području? Kako u kina uvesti druge sadržaje? Kako ih promovirati?

Nakon svečanog otvaranja, u srijedu, 13. rujna u 14.15 sati održat će se panel 'Drugačije kino'. Sudionici panela su Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, Daniel Pavlić, Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Jure Matičič, Mestni kino Domžale-Slovenija. Moderator panela je Boško Picula.

Tijekom sajma bit će održan veći broj radionica i predavanja. Radionice će na konkretnim primjerima i kroz potencijalne zajedničke programe pokazati neke taktike i strategije koje im u tome mogu pomoći, a bavit će se temama razvoja publike, promocije i marketinga te sufinanciranja filmskih programa.

I na kraju, na Sajam filma dolaze i distributeri koji će predstaviti naslove sezone 2017/18, a očekuje se i niz premijernih filmskih projekcija. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.