Preskoči na glavni sadržaj

Traju prijave za Splitski filmski Festival – Međunarodni festival novog filma

Prijave za 27. izdanje Splitskog filmskog festivala, koji će se održati od 1. do 9. rujna, otvorene su do 15. lipnja. 

Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma utemeljen je 1996., te je u mnogočemu još uvijek intrigantna godišnja filmska / medijska manifestacija, koja se održava svakog rujna i od samih početaka promovira sva inovativna, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna i slična ostvarenja svih dužina, stilova i žanrova (film, video, novi mediji), bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj digitalnoj tehnologiji elektronske slike.

Festival, koji će se ove godine održati uživo, posvećen je, kao i uvijek, poticanju razvoja novih trendova u kinematografiji i novim medijima te je pozornica za nova, originalna djela, ponajviše na polju nezavisnog filma i digitalnog stvaralaštva. 

"Tradicionalno, festival ne bira filmove (uobičajeno više od 1000 prijavljenih) prema imenima i nagradama na festivalima, već jedino po kvaliteti i originalnosti. Izbor programa reflektira prijeko potrebnu diskusiju o problemima društva danas, baveći se temama poput položaja žene, migrantskih kriza, pitanjima spola i seksualnosti, ljudskih prava, osobne slobode pojedinca te sve većeg utjecaja razvoja tehnologije na (ne)kvalitetu života," poručuju organizatori Splitskog filmskog festivala. 

Program festivala se raslojava u više segmenata; okosnica festivala su međunarodne konkurencije dugometražnih (izbor kreativnih dugometražnih ostvarenja recentne svjetske produkcije, koja zasigurno neće biti moguće vidjeti u kino distribuciji) i kratkometražnih filmova (tridesetak ''kratkiša'' svih rodova, pretežno eksperimentalnih).

Dugometražni filmovi, koji nisu koji ne uđu u konkurenciju, ali su itekako zanimljivi i u potpunosti odgovaraju profilu festivala, prikazat će se u paralelnim filmskim programima Forum (program izuzetnih filmova recentne svjetske produkcije), Focus (program dugometražnih angažiranih / provokativnih filmova) i Frame Extended (program dugometražnih eksperimentalnih / avangardnih filmova),

Posebna pozornost pridaje se predstavljanju i promociji hrvatske filmske produkcije, lokalne i nacionalne, projekcijama dugometražnih i kratkometražnih filmova na STFF-u, gdje autori, producenti, filmaši, inozemni gosti festivala imaju priliku upoznati se s radovima domaćih sineasta, što tuzemnima daje jedinstvenu priliku razmjene iskustava s međunarodnim filmskim profesionalcima.

Festival svake godine dodjeljuje filmsku nagradu Ivan Martinac, u spomen na karizmatičnog splitskog filmskog autora kojeg je talijanski filmolog Sergio Germani nazvao "istočnim Kubrickom". Svi hrvatski filmovi prikazani na festivalu konkuriraju za spomenutu filmsku nagradu, koju je u čast velikog Martinca STFF uveo prije nekoliko godina, a bit će dodijeljena hrvatskom autoru/ci za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

Svi inozemni filmovi uvijek su hrvatske primjere, često europske, katkad i svjetske, rijetko ili nikako distribuirane u zemlji, što je jedinstvena prilika da vide jedino na STFF-u. Dva međunarodna žirija dodijelit će Grand Prix i Posebne nagrade / Honourable mention) samo za filmove u konkurenciji (dugometražni i kratkometražni). Članovi tročlanih žirija u obje konkurencije su eminentni profesionalci iz redova filmske umjetnosti (kritičari, producenti, filmski redatelji), u pravilu jedan član iz Hrvatske, a dvoje iz inozemstva.

Posebna nagrada festivala dodjeljuje se filmskom autoru za izvanredan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, koju su, među inima, do sada dobili, Chris Marker, Jonas Mekas, Jean Marie Straub, Bela Tarr, Claire Denis, Lars von Trier, Miklos Janso, Sally Potter, Peter Kubelka. Dobitnik Posebne nagrade za 2020., meksički redatelj Carlos Reygadas, nije iz poznatih razloga (pandemija) mogao preuzeti nagradu niti 2021., no organizatori se nadaju da će Carlos biti gost 27. Splitskog filmskog festivala.

Poseban program uključuje nove medije, retrospektive, radionice, prezentacije i predavanja. Posebno su zanimljivi VR (Virtual Reality) projekti i filmovi nastali uz pomoć AI (umjetna inteligencija) i strojnog učenja. Posvećuje se osobita pozornost utjecaju umjetne inteligencije na medij pokretnih slika, demonstrirajući tehnički i produkcijski izuzetno zahtjevnim interaktivnim prezentacijama rastuću dominaciju HAL-ovske patvorene ljudskosti i čulnosti nad onom istinskom.

Predavanja, prezentacije i radionice održat će se, nadaju se organizatori, uživo, ovisno o pandemijskoj situaciji. Na temu streaminga, koji je počeo sve više dominirati uslijed pandemije, organizirat će se predavanje ili panel na temu "Ostati doma ili poći u kinu", kao i predavanje ili Zoom diskusuju o budućnosti pokretnih slika. 

Ovisno o pandemijskoj situaciji, festival će se održavati na sljedećim lokacijama: projekcije u kinu Karaman te prostorima u Domu mladih, dok će se dio programa proširiti, usmjeriti na vanjske projekcije te će se disperzirati u suradnji s institucijama kao Galerija umjetnina, UMAS (Akademija), knjižnica Marko Marulić itd.

Festival će i ove godine ugostiti četiri člana žirija iz inozemstva, a organizatori se nadaju da će neki redatelji dugometražnih i kratkometražnih filmova iz zemlje i svijeta, kako je i uobičajeno, također posjetiti Split.

Prijave za Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma otvorene su do 15. lipnja, a sve detalje i uvjete prijave pronađite OVDJE

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.