Preskoči na glavni sadržaj

Tini Jesenković nominacija za prestižnu Dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu Robert

Tina Jesenković nominaciju je stekla kao autorica maske za film Itsi Bitsi redatelja i scenarista Ole Christiana Madsena nastao u dansko-hrvatskoj koprodukciji. Danska nacionalna godišnja filmska nagrada Robert dodijelit će se 7. veljače u Copenhagenu. 

Film Itsi Bitsi biografska je priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, koja je smještena u 1960-te godine.

'Vijest o nominaciji jako me iznenadila. Kada sam se malo pribrala od šoka bila sam sretna kao da sam pobijedila. Zapravo, za mene je ova nominacija jednaka samoj pobjedi. Uopće biti u istoj kategoriji s ostalim nominiranima, s Mortenom Jacobsenom od kojeg sam učila protetiku, pa to je fantastično' kaže Tina i dodaje kako joj je rad na filmu Itsi Bitsi jedan od najdražih projekata ikad, te kako su ekipa i produkcija i u Hrvatskoj i u Danskoj bili fenomenalni. 

'I maska i kostimi su na ovom filmu bili jako bitni. Trebalo je vjerno prikazati razdoblje 60-ih godina prošlog stoljeća, to posebno rock'n'roll vrijeme i sve promjene na glumcima kroz godine' zaključuje na kraju Tina Jesenković koja se školovala na Westminister Collegeu u Londonu gdje je i nastavila raditi kao Make up artist na reklamama, spotovima i kratkim igranim filmovima. U Hrvatskoj je svoju karijeru započela na filmu Tri muškarca Melite Žganjer. Slijede filmovi Diana, Odiseja (The Odyssey), Peti leptir, Simon čudotvorac, Jezero (The Lake), Sve najbolje te serije Počivali u miru, Odmori se, zaslužio si i Novine. Osim toga, 2010. godine otvara Školu filmske maske Media Make up school u Zagrebu. 

Inače, Dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu Robert dodijeljuje Danska filmska akademija. O pobjednicima odlučuju isključivo njeni članovi, a sama je nagrada priznanje danske filmske industrije izuzetnom doprinosu koji su filmski profesionalci ili sam film ostvarili tijekom prethodne godine. Robert se prvi put dodijelio 1984. godine, a nagrada je dobila naziv prema danskom kiparu Robertu Jacobsenu koji ju je i izradio. 

Naslovna fotografija: Tina Jesenković na setu filma Itsi Bitsi (*Autor fotografije: Nikola Predović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.