Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Zbornica održana pred punom dvoranom na festivalu u Karlovim Varima

Svjetska premijera filma Zbornica, čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić, održana je u nedjelju, 22. kolovoza, na 55. međunarodnom filmskom festivalu Karlovi Vari u sklopu glavnog natjecateljskog programa. 

Publika je nakon premijere toplim pljeskom pozdravila filmsku ekipu predvođenu redateljicom Sonjom Tarokić, producenticom Ankicom Jurić Tilić i glavnom glumicom Marinom Redžepović. Premijeri su prisustvovali i glumci Stojan Matavulj, Nives Ivanković i Maja Posavec te montažer i dizajner zvuka Borna Buljević. Uz njih projekciji je nazočio i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich

"Vrlo smo sretni što smo mogli zajedno iskusiti premijeru našeg filma pred punom festivalskom dvoranom. Bili smo nestrpljivi vidjeti kako će publika reagirati, no zbilja nas je ganulo kad su nam počeli prilaziti gledatelji da nam kažu kako su se poistovjetili s našim junacima. Divan je osjećaj ponovno biti s publikom", izjavila je redateljica Sonja Tarokić nakon prikazivanja filma.

Neposredno prije svjetske premijere, redateljica Sonja Tarokić dala je intervju za Variety koji je Zbornicu opisao kao 'impresivnu debitantsku dramu koja konkurira za Kristalni globus'. 

Zbornica je drama o borbi pojedinke protiv sustava. Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu. Suočena s ograničenjima školskog sustava i okružena obeshrabrenim učiteljima, Anamarija započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Sonja Tarokić do sada je snimila više zapaženih i nagrađivanih kratkih filmova, a Zbornica je njezin prvi dugometražni film. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić. Osim Marine Redžepović, glumačku ekipu čine Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi. Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

Festival Karlovi Vari ove se godine održava od 20. do 28. kolovoza, riječ je o najstarijem i najznačajnijem filmskom festivalu u jugoistočnoj Europi, jednom od samo 15 festivala A-kategorije. Hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu, u kojem se 12 filmova bori za glavnu nagradu - Kristalni globus. 

Fotografije s premijere dostupne su na ovoj poveznici i za slobodnu su upotrebu. 

Naslovne fotografije: ekipa filma Zbornica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.