Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Valerija Sare Jurinčić u konkurenciji 30. Sheffield DocFesta 

U sklopu međunarodnog natjecanja kratkometražnog filma 30. izdanja Sheffield DocFesta svjetsku premijeru imat će eksperimentalno-dokumentarni film autorice Sare Jurinčić, Valerija. Osim toga, u posebnom programu prikazuje se i dugometražni film Između revolucija Vlada Petrija. Oba filma nastaju u (ko)produkciji Restarta. Festival se odvija u Sheffieldu, od 14. do 19. lipnja. 

Eksperimentalno-dokumentarni film Sare Jurinčić, Valerija, jedan je od samo deset naslova iz cijelog svijeta odabranih za međunarodni natjecateljski program kratkog filma 30. Sheffield DocFesta.

Prema riječima autorice, Valerija je rezultat višegodišnjeg istraživanja njenih ženskih obiteljskih stabala, generacija njenih otočkih pretkinja, te tradicionalnih rituala koji se često događaju na granici svjesnog i nesvjesnog. Ovaj film, ističe Jurinčić, je intimni susret sa svim "njenim ženama". 

"Rad na projektu povezao me je sa snažnim ženskim timom koji mi je bio ogromna inspiracija. Tako je pjesma ”Vijek” Olje Savičević Ivančević glavna naracija filma, a Oljini savjeti i poticaj bili su mi ključni za razvoj projekta. Legendarna Dunja Vejzović zaslužna je za izbor napjeva tradicionalne otočke glazbe (”Ovo je naše najbolje”). Suradnja s talentiranom Martom Kolegom i zborom Fige dodala je sloj suvremene interpretacije otočkih rituala, a Udruga žena Luzor i sve generacije njenih članica povezale su me s mjestom s kojeg potječem. 

Silno se veselim svjetskoj premijeri na Sheffield DocFestu, a idući koraci su regionalna premijera i nastavak festivalskog putovanja naše Valerije," rekla je Sara Jurinčić, koja je film režirala te za njega potpisuje i scenarij. 

Film su producirale Vanja Jambrović (Restart) i Sara Jurinčić (Studio Nomad).

"Mi u Restartu imamo tendenciju njegovanja suradnje s novim autorima i autoricama dokumentarnog filma, volimo otkrivati nadolazeće talente i pomoći im da profesionalno startaju na domaćoj i međunarodnoj sceni. Sara je autorica koja je prvo završila našu Školu dokumentarnog filma gdje je već napravila vrlo uspješan kratki film, a zatim smo nastavili suradnju na “Valeriji" u sklopu inkubatorskog programa za nove autore i autorice - Restart Laboratorij. I baš me veseli što je njen talent prepoznat međunarodno i što će premijera biti na Sheffieldu," rekla je Jambrović. 

Ostatak tima filma čine snimatelj Ivan Slipčević, montažer Tomislav Stojanović i dizajner zvuka i skladatelj Christian Bo Johansen. Mentori na projektu bili su Igor Bezinović i Nebojša Slijepčević

U fazi razvoja, projekt je bio uspješno predstavljen i na industrijskom programu DOK Leipziga te na EW Talent Labu u Wiesbadenu, u sklopu  Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast. 

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Grada Zagreba i Potprograma MEDIA Kreativne Europe.

Osim Valerije, publika Sheffield DocFesta imat će priliku pogledati i dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija, realiziran u koprodukciji s Restartom (koproducent je Oliver Sertić). 

Film je svjetsku premijeru imao na Berlinaleu, gdje je osvojio i FIPRESCI nagradu za najbolji naslov iz programa FORUM, a nakon toga osvojio je i priznanje na ZagrebDoxu. Prikazan je na mnoštvu relevantnih međunarodnih festivala poput DocAviva, CPH:DOX-a, festivala u Solunu i drugih. 

Između revolucija nastao je u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, te u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Podržan je sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Film se u Sheffieldu prikazuje u sklopu posebnog programa posvećenom naslovima koji iz raznih perspektiva prikazuju život u Iranu (Perspectives on Iran). 

Međunarodni festival dokumentarnog filma Sheffield DocFest ove se godine održava od 14. do 19. lipnja, u gradu Sheffield. U sklopu festivala prikazat će se 122 naslova iz 52 zemlje. Čak će 37 filmova imati svjetsku premijeru na festivalu, 20 međunarodnu, 10 europsku, a 47 britansku, dok će se osam filmova prikazati u sklopu retrospektivnih programa. 

Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scena iz filma Valerija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.