Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Probudi me Marka Šantića u natjecateljskom programu Critics' Picks festivala Black Nights u Tallinnu

Filmski festival Black Night u Tallinnu otkrio je naslove iz novoosnovanog programa Critics' Picks, a među njima je i hrvatska manjinska koprodukcija Probudi me redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića, Marka Šantića i Sare Hribar (hrvatski koproducent je Jure Bušić, Jaka produkcija). Probudi me je sada osmi film nastao u hrvatskoj (ko)produkciji koji se natječe u raznim sekcijama festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF). Ovogodišnje, 26. izdanje festivala održava se od 11. do 27. studenog. 

Probudi me jedan je od 16 naslovu koje su za Critics' Picks odabrali festivalski selektori, među kojima su i filmski kritičari i teoretičari. Critics' Picks je novoosnovani program festivala Black Nights u Tallinnu kojem je cilj istaknuti snažne i umjetnički izvanredne filmove koji bi se inače mogli "utopiti" u cijelom programu festivala. 

Film prati Roka, koji se budi u bolnici u kojoj je završio bez svijesti nakon nesreće u hotelu gdje radi. Ne sjeća se svoje djevojke, svog posla, ni stana u kojem živi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka kući, Rok primjećuje da tamo više nije dobrodošao. Polako slaže mozaik i shvaća koliko je bio podložan manipulacijama svojih prijatelja i koliko je njegova prošlost bila problematična. Jasno mu je da njegov brat sada ide istim putem. Prvi put Rok prihvaća odgovornost, želi stati na kraj lošoj obiteljskoj povijesti i spriječiti da se ona ponovi.

"Proces pisanja scenarija započeo je u vrijeme velikog migrantskog vala s istoka. Mase ljudi hrlile su prema zapadnoj Europi i prolazile pored naših domova. Bio je to trenutak koji naša generacija nije nikada prije doživjela. Gledajući takve prizore i prateći reakcije poznanika počela se rađati ideja za priču. Bio je to i početak novog zlatnog doba fake newsa i širenja nelagode. Postalo je jasno da dok živimo u vlastitom balonu tolerantni smo i puni razumijevanja prema drugima, ali kada počnemo osjećati strah prema nepoznatom i drugačijem, način razmišljanja počinje se mijenjati. Mene je jako zanimalo koliko se brzo zajednička tolerancija u takvim trenucima može promijeniti i što se dešava ako se kao zajednica osjetimo ugroženi," otkrio je redatelj Marko Šantić.

Uz samog redatelja, scenarij potpisuju i Goran Vojnović i Sara Hribar, s kojom je Šantić već surađivao na njenom nagrađivanom dugometražnom prvijencu Lada Kamenski.

Uloge u filmu ostvarili su Jure Henigman, Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Živa Selan, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Benjamin Krnetić, Blaž Setnikar, Dražen Kühn i mnogi drugi.

Direktor fotografije je Ivan Zadro, montažer slike Vladimir Gojun, skladatelj Jan Vysocky, scenograf Marco Juratovec, kostimografkinja Tina Bonča, majstorica maske Lija Ivanič, oblikovatelji zvuka su Ognjen Popić, Zoran Maksimović i Julij Zornik, snimatelj zvuka Grega Švabić, a direktor filma je Luka Rus.

Na filmu je sudjelovao veliki broj hrvatske ekipe. Osim scenaristice, direktora fotografije i montažera, na filmu su radili i majstor rasvjete Zdenko Bilandžija, rasvjetljivači Tomislav Zainko, Marko Kruljac i Aleksa Grujić i prvi pratitelj kamere Ivan Ivče.

Producenti filma su Danijel Hočevar i Zala Opara, a koproducenti filma Jure Bušić, Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.

Film je nastao u produkciji Vertiga (Slovenije), i koprodukciji Jake produkcije (Hrvatska) i Living picturesa (Srbija). Sufinanciran je sredstvima Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, francuske kolektivne organizacije Sacem i fonda Eurimages.

Podsjetimo, na festivalu Black Nights u Tallinnu svjetsku premijeru imat će i dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića Pelikan (producenti Tamara Babun i Matija Drniković, Wolfgang&Dolly), kao i manjinska koprodukcija Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (hrvatski koproducenti Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film). 

Uz to, dugometražni igrani prvijenac Dubravke TurićTragovi, koji nastaje u produkciji Kinorame (Ankica Jurić Tilić), prikazat će se u sklopu Baltičkog natjecanja (Baltic Film Competition), a još se jedan hrvatski film i tri manjinske koprodukcije prikazuju u natjecateljskim programima za djecu - animirani film Pisma na kraju šume Jelene Oroz (producentica Vanja Andrijević, Bonobostudio) te slovensko-hrvatsko koprodukcija, Mišja kuća autora Timona Ledera (hrvatski koproducent je Jure Bušić, Jaka produkcija) dio su natjecateljske sekcije kratkih animiranih filmova za djecu (Shorts Kids Animation Competition).

Dugometražne igrane manjinske koprodukcije Kapa Slobodana Maksimovića (hrvatske koproducentice Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan, Studio dim) te Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama) prikazuju se u sklopu natjecateljskog programa za djecu (Children's Competition). 

Filmski festival u Tallinnu Black Nights (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80.000 gostiju godišnje. Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. 

Ovogodišnje, 26. izdanje Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF) održava se od 11. do 27. studenog. 

Naslovna fotografija i fotografije u tekstu: scena iz filma Probudi me

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.