Preskoči na glavni sadržaj

Tragovi u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu

Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić, Tragovi, koji nastaje u produkciji Kinorame, prikazat će se u sklopu Baltičkog natjecanja (Baltic Film Competition) 26. izdanja Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF) koje se održava od 11. do 27. studenog. 

"Prva litavska koprodukcija s Hrvatskom nudi prekrasno uzbudljivo iskustvo znatiželjnim, strpljivim i pažljivim gledateljima koji se ne boje izgubiti osjećaj za vrijeme u elegantnim zagrljajima spore poetske drame," stoji u opisu filma Tragovi na službenim stranicama festivala Black Nights u Tallinnu. 

Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić u Tallinnu će se prikazati 24. studenog, u sklopu Baltičkog natjecanja (Baltic Film Competition), uz još 14 naslova iz Litve, Latvije i Estonije. 

Film je svoju svjetsku premijeru imao na neto završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a danas, 24. listopada mu slijedi i projekcija na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), koji se odvija do 30. listopada. Film će se uskoro premijerno predstaviti i domaćoj publici na Zagreb Film Festivalu (26. listopada), a u redovnu kinodistribuciju kreće od siječnja 2023. godine. 

Tragovi govore o Ani (Marija Škaričić), koju će njeno antropološko istraživanje simbola i intarzija na stećcima nizom podudarnosti suočiti s velikim životnim promjenama. 

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - zajedno s Danijelom Žeželjom - potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Tragove je producirala Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Ieva Norviliene, Marija Stojanović, Milan Stojanović i Ada Solomon. Film nastaje u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije. 

Tragovi nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Litve, Filmskog centra Srbije, Hrvatske radiotelevizije i Eurimagesa. Projekt se razvijao u sklopu radionicu MIDPOINT Feature Launch 2019., a razvoj je podržao i program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding. 

Tragovi su jedan od čak deset dugometražnih hrvatskih filmova koja u narednim mjesecima stižu na velika platna. Na tu impozantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, dio programa festivala Black Nights u Tallinnu objavljen je ranije: u konkurenciji debitantskih filmova svjetsku premijeru imat će dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića Pelikan (producenti Tamara Babun i Matija Drniković, Wolfgang&Dolly), kao i manjinska koprodukcija Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (hrvatski koproducenti Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film).

Još se jedan hrvatski film i tri manjinske koprodukcije prikazuju u natjecateljskim programima za djecu. Animirani film Pisma na kraju šume Jelene Oroz (producentica Vanja Andrijević, Bonobostudio) te slovensko-hrvatsko koprodukcija, Mišja kuća autora Timona Ledera (hrvatski koproducent je Jure Bušić, Jaka produkcija) dio su natjecateljske sekcije kratkih animiranih filmova za djecu (Shorts Kids Animation Competition). Dugometražne igrane manjinske koprodukcije Kapa Slobodana Maksimovića (hrvatske koproducentice Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan, Studio dim) te Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama) prikazuju se u sklopu natjecateljskog programa za djecu (Children's Competition). 

Filmski festival u Tallinnu Black Nights (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80.000 gostiju godišnje. Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. 

Ovogodišnje, 26. izdanje Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF) održava se od 11. do 27. studenog. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Tragovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.