Preskoči na glavni sadržaj

Svečanom projekcijom Murine u Dubrovniku započela turneja filma po hrvatskim kinima

Film Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović prikazan je u utorak, 24. kolovoza u magičnom ambijentu dubrovačkog ljetnog kina Slavica pred prepunim gledalištem. 

Za prvu u nizu svečanih projekcija Murine Dubrovnik je odabran kao grad iz kojeg potječu redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glavna glumica Gracija Filipović, montažer filma Vladimir Gojun te još neki članovi velike filmske ekipe. 

Grad je svoje filmaše dočekao s oduševljenjem, a zbog velikog interesa za film, Murina je od 26. kolovoza redovno na programu ljetnog kina Slavica te svakodnevno u dubrovačkom CineStaru. Na projekciji u kinu Slavica bila je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te brojne osobe iz društvenog i političkog života.

Podsjetimo, Murina se od 26. kolovoza prikazuje u brojnim kinima širom Hrvatske. Na programu je CineStara i Cineplexxa, na platnima ljetnih Kina Mediteran na otocima i u gradovima uz more te u mnogim dvoranama Kino mreže diljem Hrvatske. 

Pred publiku stiže i ekipa filma koja će nakon Dubrovnika gostovati na svečanim projekcijama u Splitu (26.8.), Hvaru (28.8.), Jelsi (29.8.), Šibeniku (1.9.), Zagrebu (2.9.) i Rijeci (7.9.), a detaljan raspored projekcija dostupan je na službenoj stanici filma

Murina je premijeru imala ljetos u Cannesu gdje je nagrađena Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Na Pulskom filmskom festivalu publika je Murinu nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala. Na nedavno završenom Rab Film Festivalu Murina je odlukom žirija proglašena najboljim filmom festivala.

Radnja fIlma odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja. 

Murina je snimana je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer filma za Hrvatsku je tvrtka Antitalent.

Naslovne fotografije: posjetitelji na projekciji; ministrica kulture i medija uz redateljicu; Gracija F., Antoneta A.K. i Nataša Dangubić
(*autor fotografija je: DLJI)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.