Preskoči na glavni sadržaj

Murina kreće u kina širom Hrvatske

Film Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović nagrađen ljetos u Cannesu Zlatnom kamerom (Camera d’Or) od 26. kolovoza prikazuje se u dvoranama Cinestara i Cineplexxa, u ljetnim kinima Kina Mediteran i u ostalim kinima Kino mreže širom Hrvatske. Pred publiku stiže ekipa filma koja će gostovati na svečanim projekcijama u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Jelsi, Zagrebu, Rijeci te drugim gradovima. 

Prva svečana projekcija filma Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović održat će se 24. kolovoza u 20 sati u ljetnom kinu Slavica u Dubrovniku odakle dolaze redateljica i glavna glumica Gracija Filipović te još neki članovi filmske ekipe.

Svečane projekcije, uz gostovanje ekipe filma, najavljene su i na splitskim Bačvicama, ljetnim kinima u Jelsi i Hvaru, potom još na Ljetnoj pozornici Tuškanac i u riječkom Art-kinu Croatia.

Na redovnim programima kina Cinestar i Cineplexx te na brojnim ljetnim lokacijama Kina Mediteran i u ostalim kinima Kino mreže širom Hrvatske Murina je od 26. kolovoza.

Film je premijerno prikazan ljetos u Cannesu gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Hrvatska premijera održana je na Pulskom filmskom festivalu gdje je publika Murinu nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala.

Radnja fIlma odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov  dom stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja. 

Murina je snimana je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici filma

Naslovne fotografije: scene iz filma Murina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.