Preskoči na glavni sadržaj

Svečano zatvoren 10. One Take Film Festival

Nakon dva festivalska dana, 24. listopada u kinu Tuškanac svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 10. One Take Film Festival.

Tročlani žiri u sastavu Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica te filmski redatelji Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, Grand Prix 10. One Take Film Festivala dodijelili su filmu Ograda/Fence autorice Lendite Zeqiraj uz obrazloženje: Kamera virtuozno, gotovo dokumentaristički prati komadić života u krugu između kuće, dvorišta i ulice i u jednom kadru spaja različita vremena, sublimira istovremene mogućnosti i nemogućnosti, njeguje obiteljske i susjedske bliskosti, a istodobno ukazuje na nepremostive generacijske i svjetonazorske antagonizme. Postupak snimanja u jednom kadru ovom filmu stoga daje dimenziju koja ne bi mogla biti postignuta ni na jedan drugi način.

Video pozivom obratila se i autorica filma koja je zahvalila na nagradi i dodala: Zagreb i školovanje u Zagrebu uvijek mi je bio san, pa mi se potvrda profesionalaca iz Zagreba čini kao ostvarenje sna.

Žiri je Posebnim priznanjem odlučio nagraditi redatelja Dominika Györgija za film Sljedeća/The next one uz obrazloženje: Izuzetno vještim i promišljenim korištenjem kamere gotovo subjektivnog jednog kadra postignut je snažan psihološki naboj ovog filma koji evocira neka gruba prošla vremena ali ispunjava zebnjom i misao na buduća.

Video pozivom iz Slovačke obratio se autor i zahvalio žiriju na nagradi riječima: Pozdrav Zagrebu i jako sam sretan na posebnom priznanju. Dodao je da u ovim teškim vremenima trebamo svi ostati jaki, vjerovati u bolju budućnost i biti dobri jedni prema drugima. 

Na završnoj večeri dodijeljena je i 11. nagrada Vedran Šamanović, u čast prerano preminuloga hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Tročlani žiri u sastavu Dina Pokrajac, filmska kritičarka, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović dodijelili su nagradu Vladislavu Kneževiću za film Colonello Futurista uz obrazloženje: Ova oda kreativnoj destrukciji na inovativan način kolažira razne animacijske i filmske tehnike te estetizira snimljene vojne objekte i očuđuje njihovu isključivo utilitarnu funkciju. Pritom majstorski sublimira divlju spiritualnost i snažnu estetiku, ali i glorifikaciju nasilja futurističkog pokreta. Rezultat je začudni filmski hibrid koji zauzima jedinstveno mjesto u suvremenom hrvatskom filmu te predstavlja intenzivno iskustvo odvajanja od imanentnog, "ovostranog" svijeta posredstvom uronjenosti u filmsku sliku.

Primajući nagradu, autor Vladislav Knežević zahvalio se na nagradi rekavši: Drago mi je da je žiri prepoznao neku vrstu nove pozicije za moguća eksperimentiranja i filmska istraživanja.

Na kraju svečanosti, direktorica festivala Sanja Šamanović zahvalila se publici, i onoj koja je filmove pratila online i onoj koja je u ovim neuobičajenim vremenima odlučila pratiti festival uživo u kinu Tuškanac. Pozvala je publiku na 11. One Take Film Festival koji će se održati već sljedeće 2021. godine.

Naslovne fotografije: proglašenje pobjednice; Vladislav Knežević; atmosfera na zatvaranju (*Izvor fotografija: One Take Film Festival)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.