Preskoči na glavni sadržaj

Svečanim potpisivanjem ugovora započeo drugi ciklus poticanja rada školskih filmskih družina koji već drugu godinu zaredom financira HAVC

U ponedjeljak, 5. lipnja u kinu Tuškanac je održano svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih te srednjih škola koje su dobile sredstva za sufinanciranje posebnog programa za podupiranje rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela školskih filmskih družina koji već drugu godinu zaredom financira Hrvatski audiovizualni centar.

Ugovore su potpisivali/e ravnatelji/ce navedenih škola s tajnicom Hrvatskog filmskog saveza, Tatjanom Aćimović, a uz prisustvo Chrisa Marcicha, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra te članica stručnog povjerenstva Ingrid Padjen Đurić, više savjetnice za filmsku pismenost pri HAVC-u, Ivane Ivančić Medved više savjetnice za natjecanja i smotre pri AZOO te Sanje Zanki Pejić, voditeljice revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

U travnju ove godine je raspisan Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2022./2023. koji drugu godinu provodi Hrvatski filmski savez temeljem Sporazuma o suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Povjerenstvo je za financijsku podršku na navedeni poziv odabralo 37 potpora u ukupnom iznosu od 39.816,84 €.

"Drago mi je da se ovaj program nastavlja ovim drugim izdanjem i to u smjeru u kojem smo se i nadali. Nakon testne prošlogodišnje vožnje koja je uspješno realizirana, maksimalno ćemo se potruditi da se ova lijepa priča nastavi i dalje. Zahvalan sam svima koji sudjeluju u realizaciji ovog programa, posebice mentoricama i mentorima školskih filmskih družina koji dokazuju da se i sa skromnim sredstvima može doći do odličnih rezultata kojima smo se svi zajedno nadali," rekao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

U ime Hrvatskog filmskog saveza, koji je zaduženi za provedbu programa, prisutne je pozdravila glavna tajnica Tatjana Aćimović, a zatim se pristupilo svečanom potpisivanju navedenih ugovora.

"Hrvatski filmski savez koji ove godine slavi svoj 60. rođendan, iznimno je sretan zbog mogućnosti da se na ovaj način, kroz suradnju s HAVC-om može poticati filmsko stvaralaštvo u osnovnim i srednjim školama i tako jačati filmska pismenost. Ovo je jedan od prvih važnih koraka prema uvođenju filmske nastave u škole," naglasila je Aćimović.

Više od petnaestak prisutnih ravnatelja i mentora školskih filmskih družina, a čije su škole ostvarile sufinanciranje putem navedenog javnog poziva, zadovoljni su što su institucije prepoznale njihov dugogodišnji rad u području filmskog stvaralaštva, a potpora ovakve vrste ojačat će rad grupa kupovinom nove opreme.

Naslovna fotografija: Tatjana Aćimović i Chris Marcich na potpisivanju ugovora; školske filmske družine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.