Preskoči na glavni sadržaj

Sve, još uvijek, u orbiti i Zid smrti, i tako to nagrađeni na 64. Martovskom festivalu

Na Martovskom festivalu, beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, nagrađen je kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Sve, još uvijek, u orbiti te dugometražni dokumentarni film Zid smrti, i tako to nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji.

Dokumentarno-eksperimentalni film Sve, još uvijek, u orbiti redatelja Danea Komljena i Jamesa Lattimera osvojio je Grand Prix u konkurenciji eksperimentalnog filma/video arta. Film povezuje dva naoko nepovezana trenutka u izgradnji Brazilije, san talijanskog sveca Don Bosca kojim se opravdavalo stvaranje novog brazilskog glavnog grada i maleni gradić koji su izgradili radnici koji su gradili megalopolis i u kojemu su sa svojim obiteljima živjeli.

Festival dodjeljuje i strukovne nagrade, a za najbolji dizajn zvuka i glazbu nagrađeni su Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović za rad na filmu Zid smrti, i tako to Mladena Kovačevića. Hrvatski koproducent filma je Restart. 

Podsjetimo, u revijalnom programu eksperimentalnog filma na festivalu su prikazani filmovi nekoliko hrvatskih autora: Skoro ništa Ane HušmanX Tape Dragana Mileusnića i Željka SerdarevićaMachinae Novae 02 Darka Vidačkovića te Funeral Daniela Pavlića.

Festival je održan prema novoj koncepciji novog umetničkog direktora Bobana Jevtića, koja stavlja fokus na domaći film, a prvi put u samostalnoj organizaciji Doma omladine, ponudio je i radionice, predavanja i glazbene sadržaje.

Martovski festival se održao u Beogradu od 30. ožujka do 2. travnja. Potpun popis nagrada dostupan je na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.