Preskoči na glavni sadržaj

Stota projekcija Tuste u pulskoj Areni

Stota po redu projekcija filma o Puležanu Tusti, karizmatičnom frontmenu kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti u režiji Puležana Andreja Korovljeva, održat će se u subotu, 5. rujna u pulskoj Areni, a ulaz će biti besplatan. 

Nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, projekcijama u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, kulturnim centrima i multipleksima u regiji, gostovanju na izvrsnim regionalnim festivalima dokumentarnog filma, nagradi publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji i nagradi za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na DORF-u – dugometražni biografski dokumentarac Tusta, redatelja Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, svoju stotu projekciju priprema za pulsku Arenu.  

Jubilarna projekcija održat će se u subotu 5. rujna, u 20.30 sati. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma, kao i protagonisti filma.

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti – frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od tzv. malog čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove Una storia Polesana o pulskoj sirotinji, te Godine hrđe o radnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji. Trenutno je u fazi pripreme svojeg debitantskog dugometražnog igranog filma čija je priča također vezana uz pulsko podneblje.

Ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarcu jer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici  ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i Uljanikovci. Tusta je, naime, sve dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Film nakon ove projekcije i dalje gostuje na festivalima u zemlji i izvan nje.

Pulsku projekciju zajedno organiziraju Grad Pula, Pula Film Festival i produkcijska kuća Factum, a besplatne ulaznice dostupne su na info-pultu na Giardinima i na prodajnom mjestu ispred Arene sve dane Pulskog filmskog festivala. Na dan projekcije, 5. rujna, ulaznice se mogu preuzeti od 18h do 20h isključivo ispred Arene. Organizatori pozivaju zainteresirane da što prije preuzmu svoje ulaznice, jer je kapacitet sjedala ograničen na 1500 mjesta. 

Sve informacije o daljnjem prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.