Preskoči na glavni sadržaj

Srđanu Šarencu uručena nagrada Ivica Matić Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine

U sklopu 17. Sarajevo Film Festivala redatelju Srđanu Šarencu uručena je godišnja nagrada Ivica Matić Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine za dugometražni dokumentarni film Selo bez žena. Nagradu je redatelju osobno uručio oskarovac Danis Tanović.

Selo bez žena do sada je prikazano na dvadesetak međunarodnih festivala, a dobitnik je nagrade Documenta Madrid za autorski dokumentarac 2011 People's Award Estonije u kategoriji autorskog dokumentarnog filma na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma u Pärnu i Nagrade za najbolji projekt Zagrebdox pitching Foruma 2008. godine.

Nagradu za životni doprinos bosanskohercegovačkom filmu osvojio je producent Pero Burić.

Udruženje filmskih radnika ponovo je 2004. uspostavilo nagradu koja se prije agresije 1992. godine dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje članu Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, a nosi ime jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora Ivice Matića.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.