Preskoči na glavni sadržaj

Sonja i bik i Kišobran nagrađeni na festivalu Worldfest u Houstonu

Komedija Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić i kratkometražni film Kišobran Jure Pavlovića nagrađeni su na 46. Međunarodnom filmskom festivalu Worldfest u Houstonu koji se održavao od 12. do  21. travnja 2013.  

Redateljski prvijenac Vlatke Vorkapić, jedan od najgledanijih hrvatskih filmova Sonja i bik, osvojio je nagradu Platinum Remi u kategoriji dugometražnih filmova. Film će ovoga vikenda doživjeti i svoju azijsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u južnokorejskom Jeonju (25. travnja - 3. svibnja 2013.) gdje će biti prikazan u programu World Cinemascape. Na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatnu Arenu za najbolji scenarij, kostimografiju i glazbu. Nastao je u produkciji Interfilma i u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kišobran Jure Pavlovića osvojio je Platinum Remi u kategoriji kratkometražnog filma. Kišobran je priča o nespretnom pokušaju ostvarivanja zajedništva između jedne mlade žene i jednog muškarca (Maja Posavec i Filip Juričić). Film je premijerno prikazan na 10. Mediteranskom festivalu kratkometražnog filma u Tangieru, gdje je nagrađen za najbolju režiju. Maja Posavec nagrađena je za najbolje glumačko ostvarenje u filmu Kišobran na nedavno završenim Danima hrvatskog filma. Film je snimljen u produkciji tvrtke Sekvenca, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a i Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba.

Worldfest Houston najstariji je festival nezavisnog filma te treći najstariji filmski festival u Sjevernoj Americi, a tijekom 46 godina postojanja na njemu su prve nagrade u karijeri osvojili mnogi veliki autori - Brian de Palma, Ang Lee, Steven Spielberg, Oliver Stone, David Lynch i dr.

U konkurenciji festivala nalaze se isključivo nezavisni radovi, a specifičan je po najvećem natjecateljskom programu za filmske i video naslove. Festival objedinjuje čak 12 nadselekcija, koje se potom dijele na više od 200 kategorija. Popis svih nagrađenih filmova može se pronaći na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Sonja i bik; Kišobran

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.