Preskoči na glavni sadržaj

Soba 304 Birgitte Staermose i Marijine Željke Sukove u konkurenciji prestižnog filmskog festivala u Karlovym Varyma

Dugometražni igrani film Soba 304 danske redateljice Birgitte Staermose te dokumentarno-igrani film Marijine redateljice i scenaristice Željke Sukove uvršteni su u službeni program 46. međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma u Češkoj, a koji će se održati od 1. do 9. srpnja 2011.

Hrvatska manjinska koprodukcija Soba 304 ušla je u program Službene konkurencije te se natječe za prestižnu festivalsku nagradu Kristalni globus, dok su Marijine ušle u natjecateljski program East of the West u kojem se prikazuju i natječu filmovi iz srednje i istočne Europe kao i filmovi zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Soba 304 na Festivalu u Karlovym Varyma ujedno će imati i svoju svjetsku premijeru, a film je nastao u produkciji danskog Alphaville Pictures iz Kopenhagena te u koprodukciji sa zagrebačkim Mainframe Production.

Ovaj dramski puzzle radnjom je smješten u jedan kopenhaški hotel u kojem se životi ljudi raznih narodnosti isprepleću igrom slučaja i hira sudbine: stjuardesa u očajničkoj potrazi za bliskošću; imigrantica u porivu za osvetom; direktor hotela shrvan tugom; žena koju suprug ostavlja; recepcionar okrvavljenih ruku. Neočekivani događaji tijekom tri dramatična dana, postaju jedna jedina priča o ljubavi, osamljenosti i čežnji za danom ranije.
Film je u cijelosti snimljen na lokacijama jednog zagrebačkog hotela. Glavne uloge u Sobi 304 tumače Mikael Birkkjær, Stine Stengade, David Dencik, Trine Dyrholm, Ksenija Marinković, Luan Jaha, Leon Lučev i Ivo Gregurević, Ariadna Gil, Magnus Krepper i Lourdes Faberes, a manju ulogu tumači i desetogodišnji Noa Nikolić (Majka asfalta, 2010.). Scenarist filma je Kim Fupz Aakeson, direktor fotografije Igor Martinović, montažerka Anne Osterud, scenografi Peter Grant i Tanja Lacko, kostimografkinja Blanka Budak, maska Ana Bulajić – Črček, a glazbu je skladala Jocelyn Pook (skladala je glazbu za Kubrickov film Oči širom zatvorene). Producent filma je Jesper Morthorst, a koproducenti Igor A. Nola i Suza Horvat.

O radu s hrvatskom ekipom i hrvatskim glumcima redateljica Staermose je izjavila: Bila je to situacija iz snova. Nikada još nisam radila s predanijom, marljivijom i duhovitijom ekipom od ove. Žalim jedino da me nisu više kudili. Bila mi je velika čast raditi s tako nevjerojatno darovitim glumcima, koji su velika prednost za film.

Soba 304 debitantski je dugometražni igrani film Birgitte Staermose, a njezini prijašnji radovi uključuju nagrađivane kratkometražne filmove Now, Look at Me (2001), Small Avalanches (2003), Sophie (2006) i Out of Love (2009) koji su bili prikazivani na velikim filmskim festivalima poput festivala u Berlinu, Sundanceu i Rotterdamu. Small Avalanches i Out of Love bili su nominirani u kategoriji najboljeg europskog kratkometražnog filma za nagrade Europske filmske akademije (EFA). Out of Love nagrađen je s nekoliko prestižnih nagrada na svjetskim festivalima poput Berlina, Rotterdama, festivala Camerimage, festivala u Melbourneu i festivalu Cinema de Brive. Trenutno radi s uglednim dramatičarom Peterom Asmussenom (Lomeći valove) na scenariju za svoj slijedeći dugometražni igrani film Julie’s Face, temeljen na drami Augusta Strindberga Gospođica Julija.

Ovo je već druga godina zaredom da producentska kuća Mainframe Production i producent Igor A. Nola imaju uspjeha na ovom prestižnom festivalu. Naime, prošle je godine film Rajka Grlića Neka ostane među nama, nastao u produkciji Mainframea, nagrađen Nagradom za režiju te nagrdom European Cinema Label.
Sudjelovanje na festivalu je za svaki film od izuzetne važnosti, a posebice kad film uspije ući u službenu konkurenciju jednog festivala A kategorije kao što su Karlovy Vary, tada je sudjelovanje od još većeg značaja. On je uz Berlin, Cannes i Veneciju jedini festival na kojim se dodjeljuje European Cinema Label Award koja je, uz sve ostale nagrade službene konkurencije, vrlo važna budući da je od velike pomoći u europskoj distribuciji. Tada je puno lakše prodati film i plasirati ga, ne samo u europska, već i u kina širom svijeta, izjavio je povodom sudjelovanja Sobe 304 u službenoj konkurenciji festivala koproducent filma Igor A. Nola.

Soba 304 sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dokumentarno-igrani film Marijine svoju je svjetsku premijeru imao na festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu u svibnju ove godine. Povodom sudjelovanja filma u konkurenciji festivala u Karlovym Varyma scenaristica i redateljica Željka Sukova kojoj je ovo debitantski film, izjavila je: Festivalu u Karlovym Varyma posebno se veselimo. Naime, snimatelj i montažer filma, inače i moj suprug, je Čeh, a također i bend Midi lidi koji je prisutan u filmu dolaze iz iste zemlje. Festival smo i ranije posjećivali, a zanimljivo je što će ove godine u sklopu festivala, a nevezano za naš film, nastupati grupa Midi Lidi. Osim toga jedan od naših neskromnih slogana filma glasi: Film o baki za A festivale. Jako smo sretni što baka putuje svijetom i , naravno, pokušati ćemo ju pratiti koliko god to bude moguće.

A kako je došla na ideju da napravi film o svojoj pokojnoj baki Mariji Violić redateljica je izjavila: Film Marijine nastao je iz želje da se 'pronađe' Marija koja se je bojala da će jednoga dana biti zaboravljena. Marija Violić bila je moja baka i prijateljica koja je umrla 2004. godine. Nakon 10 godina provedenih živeći u Pragu, vratila sam se krajem 2008. sa obitelji u svoj rodni grad Rijeku i počela živjeti u njenom stanu. To je za mene bio vrlo intenzivan period koji još uvijek traje, nešto poput povratka u prošlost koja je suvremeno opremljena.

U filmu se uz Željku Sukovu pojavljuju Nina Violić i Mila Čuljak te češka glazbena grupa Midi Lidi. Snimatelj filma je Aleš Šuk, a film je nastao u produkciji Udruge Ukus.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma pokrenut je davne 1946. godine i jedan je od najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova, a sudjelovanje hrvatskih filmova na tom festivalu iz godine u godinu sve je učestalije. Unazad desetak godina u Karlovym Varyma bili su nagrađivani Maršal Vinka Brešana (2000.), Tu Zrinka Ogreste (2004.), Armin Ognjena Sviličića (2007.), Nije kraj Vinka Brešana (2009.) te prošle godine Neka ostane među nama (2010.) Rajka Grlića. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

Naslovne fotografije: prizori iz filma Soba 304 i Marijine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.