Preskoči na glavni sadržaj

Snima se igrano-dokumentarni film o Diani Budisavljević

U Zagrebu je 10. listopada 2017. počelo snimanje dugometražnog igrano-dokumentarnog filma redateljice Dane Budisavljević Aktion DB o jednoj od najvećih akcija spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu i iznimnoj ženi koja ju je pokrenula - Diani Budisavljević. 

Film o Diani Budisavljević donosi izuzetnu priču o hrabrosti i snazi pojedinca u najtežim vremenima. Obuhvaća igrane rekonstrukcije, dokumentarna svjedočenja i vrijedne arhivske snimke te nastaje na temelju Dianinog Dnevnika i povijesnog istraživanja.

Rođena u uglednoj insbruškoj porodici Obexer, Diana nakon udaje za liječnika Julija Budisavljevića dolazi u Zagreb. Kućanica posvećena djeci i suprugu u jesen 1941. u glavnom gradu novoproglašene Nezavisne Države Hrvatske doznaje za logore u kojima su smještene pravoslavke s djecom. Uvjerena da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih, upušta se u riskantno spašavanje djece iz logora. U Akciji D.B., kako je naziva Diana, spašeno je više od 10 000 djece, a zbog povijesnih preokreta, njezina priča ostala je neispričana.

Glavnu ulogu Diane igra Alma Prica, a njenog supruga Julija Igor Samobor. U filmu sudjeluju neka od najzanimljivijih glumačkih imena regije poput Ermina Brava, Arete Ćurković, Krešimira Mikića, Ozrena Grabarića, Mirjane Karanović, Vilima Matule i dr.

Režiju i scenarij potpisuje Dana Budisavljević, a koscenaristica je Jelena Paljan. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi Dušan Milavec i Ivo Hušnjak, kostimografkinja Martina Franić, a majstorica maske Dušica Vuksanović.

Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica iz produkcijske kuće Hulahop, a koproducenti Vlado Bulajić i Lija Pogačnik iz slovenskog December filma i Snežana Penev iz srpske produkcije This and That.

Film će biti sniman na lokacijama u Hrvatskoj i Sloveniji.

Sufinanciranje filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski center, Filmski centar Srbije, Vijeće Europe Eurimages te program MEDIA.

Sve ostale detalje potražite na službenoj Facebook stranici filma

Naslovne fotografije: snimke sa seta
(*Autor fotografija je Đuro Gavran)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.