Preskoči na glavni sadržaj

Eurimages podržao hrvatsku koprodukciju Akcija D.B. redateljice Dane Budisavljević

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 147. sjednici, koja je održana od 19. do 23. lipnja  u Bratislavi, podržao ukupno 25 dugometražnih europskih koprodukcija igranog filma, 1 dokumentarnog filma i 1 animiranog. Među njima je i film Akcija D.B. (radnog naslova Dianina lista) redateljice Dane Budisavljević u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije s iznosom od 160.000 eura.

Akcija D.B. redateljice Dane Budisavljević nastaje po scenariju Dane Budisavljević i Jelene Paljan. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi su Dušan Milavec i Veronika Radman, kostimografkinja Martina Franić, a majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska. Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica iz Hulahopa, izvršna je producentica Tena Gojić, a koproducenti Vlado Bulajić (Slovenija) i Snežana Penev (Srbija). U glavnoj ulozi nastupa Alma Prica, a u sporednim ulogama joj se pridružuju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Akcija D.B. je igrano dokumentarni film zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih pothvata spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu i iznimnoj ženi koja ga je provela – Diani Budisavljević. U Akciji D.B., kako ju je Diana nazivala, spašeno je više od 10.000 djece, ali je zbog povijesnih preokreta njezina priča ostala neispričana.

Razvoj ovog projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA. Produkciju sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Filmski centar Srbije.

Među ostalim podržanim naslovima su i novi filmovi istaknutih redatelja kao što su Terry Gilliam, Matteo Garrone, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikovski, Laszlo Nemesz i drugi. Cijeli popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.