Preskoči na glavni sadržaj

Slobodna zona: nagrada filmu Hrvatskog narodnog preporoda; posebno priznanje osvojilo Veće od traume

Na svečanosti zatvaranja, dodijeljene su nagrade 18. Filmskog festivala Slobodna zona. Dugometražni dokumentarni film Gorana Devića Hrvatskog narodnog preporoda osvojio je nagradu Human Rights, a filmu Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski pripalo je posebno priznanje. 

Film Hrvatskog narodnog preporoda prati tjedan dana u životu zgrade koja je nekoć predstavljala suvremeno arhitektonsko središte naselja izgrađenog u vrijeme Jugoslavije za radnike Željezare Sisak. Zaokupljeni svojim svakodnevnim životima, stanari zgrade prate kako na njezinu sivom pročelju niče šareni mural. Dok ljudi koji su tu odrastali polako napuštaju zgradu zbog starosti ili iz ekonomskih razloga, u nju se useljavaju neki novi, neočekivani stanari.

Goran Dević film je režirao te za njega napisao scenarij, direktori fotografije su Damian Nenadić i Jurica Marković, za montažu je bio zadužen Jan Klemsche, a za oblikovanje zvuka Martin Semenčić. Producenti filma su Hrvoje Osvadić i Goran Dević. Film nastaje u produkciji kuće 15 Art / Petnaesta umjetnost, u koprodukciji s Kinoljetkom, uz potporu Grada Siska i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Film je dosad, osim u Beogradu na festivalu Slobodna Zona, osvojio i nagrade na Liburnia Film Festivalu (najbolji film, najbolja režija - Goran Dević i najbolja montaža - Jan Klemsche) te na Danima hrvatskog filma (najbolja montaža - Jan Klemsche). 

Posebno priznanje otišlo je filmu Veće od traume koji je režirala Vedrana Pribačić, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60).

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnje ZagrebDoxu na kojem je osvojio Nagradu publike te posebno priznanje žirija, a na Sarajevu Film Festivalu ovjenčao se Nagradom za ljudska prava. Uz to, film je "slavio" i na Danima hrvatskog filma, osvojivši Nagradu za etiku i ljudska prava, nagradu Zlatna uljanica, posebno priznanje žirija te Nagradu publike. 

Nagradu za najbolji angažirani film u međunarodnoj konkurenciji na Slobodnoj Zoni osvojio je Utama Alejandra Loayze Grisija, a najbolji angažirani film u regionalnoj konkurenciji je Vera sanja more Kaltrine Krasniqi.

Popis svih nagrađenih možete pronaći na ovoj poveznici, a više o festivalu možete saznati na službenoj web stranici i na Facebook stranici festivala

Osnovan 2005. godine, Festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumijevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regiji. Od samog početka ohrabruje publiku da preispita svoje vrijednosti, predrasude i podjelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Festival u prosjeku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažiranih filmova iz cijelog svijeta nagrađenih na prestižnim svjetskim festivalima. Festival se od 2013. godine odvija istovremeno u tri grada (Beograd – Novi Sad – Niš), a ove godine trajao je od 3. do 8. studenog. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.