Preskoči na glavni sadržaj

Sedmi 25 FPS predstavio filmski program

Sedmo izdanje 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa održavat će se od 20. do 25. rujna 2011. u Kinu SC, a nedavno je objavljen njegov natjecateljski program.

Selektorice Mirna Belina, Sanja Grbin i Marina Kožul iz 1200 prijavljenih filmova odabrale su 33 naslova koja pružaju uvid u aktualne trendove i dostignuća suvremene eksperimentalne produkcije. Među njima se nalaze K14 hrvatskog umjetnika Zlatka Kopljara, recentni radovi domaćoj publici poznatih filmaša, laureati s renomiranih festivala u Rotterdamu i Oberhausenu, te nova autorska lica. Filmovi iz natjecateljskog programa 25 FPS objavljeni su na službenoj stranici Festivala - ovdje. Članovi žirija koji će odlučivati o pobjednicima su: američki filmaš Ben Russell, austrijska grafička dizajnerica i videoumjetnica Tina Frank, te hrvatska kustosica Tanja Vrvilo, a svaki od njih predstavit će se i posebno kuriranim programima.

25 FPS će i dalje predstavljati niz audiovizualnih performansa u programu Expanded Cinema i izbor iz recentne hrvatske eksperimentalne produkcije u programu Hrvatski fokus. Potonji ove godine donosi višestruko nagrađivani eksperimentalni film Pustara Ivana Faktora, snimljen u baranjskoj pustari Sokolovac te inspiriran tekstualnim fragmentom hrvatskog pisca i pjesnika Delimira Rešickog, te 15-minutni Nogomet Ane Hušman, nagrađen Oktavijanom za najbolji eksperimentalni film i Nagradom za najbolju režiju na Danima hrvatskog filma 2011. Nogomet je redateljičina rekonstrukcija gola koji je D. A. Maradona zabio na utakmici između Argentine i Engleske 1986. na svjetskom prvenstvu u Meksiku.

U programu Hrvatski fokus bit će prikazan i Violence expérimentale Vladimira Kanića koji razotkriva godinu dana života kinoprojekcionista koji eksperimentira s filmskim projekcijama ubacujući vlastite eksperimentalne sličice filma u filmove drugih redatelja, 8-minutni The Spectres of Veronica Dalibora Barića te 4-minutni Oio Josipa Šćureca koji proučava stanje svijesti nakon uzastopne vrtnje.

Ove godine festival uvodi i novitet, program Kino 16, sastavljen od filmova čiji su se autori na originalan i provokativan način pozabavili novim i starim medijima, te zamaglili granice među filmskim rodovima. Kako izgleda znanstveno-fantastični dokumentarac? Koliko radikalni u razotkrivanju ljudske intime mogu biti internetski clipovi? Ti hibridni naslovi odgovorit će na ova pitanja i potaknuti publiku na mnoga druga.

Službena stranica 25 FPS-a

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.