Preskoči na glavni sadržaj

S one strane Zrinka Ogreste u službenom programu 66. Berlinalea! 

Dugometražni igrani film S one strane redatelja Zrinka Ogreste uvršten je u službeni program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea. Njegovo 66. izdanje održat će se od 11. do 21. veljače 2016. godine u glavnom gradu Njemačke, a Ogrestin film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog  na filmove s jakim autorskim vizijama. Kao programski najveći i najposjećeniji svjetski filmski festival, Berlinale zajedno s festivalima u Veneciji i Cannesu čini trolist najvažnijih svjetskih filmskih priredbi.

S one strane napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi. 

S one strane sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od središnjih i najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, poznatog kao autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila. Nakon što su njegovi prethodni filmovi (Krhotine, Isprani, Crvena prašina, Tu, Iza stakla, Projekcije) prikazivani i nagrađivani na uglednim svjetskim festivalima poput onih u Veneciji, Karlovym Varyma ili Londonu i bili nagrađivani Kristalnim globusom (Tu), nominacijom za Europsku filmsku nagradu (Krhotine)  ili nagradom Prix Italia (Isprani), izbor njegovog novog filma u službeni program Berlinalea novi je uspjeh u osobitom stvaralačkom nizu Zrinka Ogreste.

"Godinama me opsjeda fenomen oprosta, je li čovjek sposoban oprostiti a pri tom ne ranjavati nedužne. To je tek jedna od misli koje sam prevrtao stvarajući ovaj film. Svijet danas cijeni uspjeh, a ne vrijednosti. Volio bih kad bi se u mom filmu našlo ovo drugo i kad bi se pamtio po tome, sve ostalo je parada", izjavio je Ogresta povodom objave vijesti o uvrštavanju njegova filma u službeni program Berlinalea.

"Ovo je trideset i peti film koji produciram i peti film koji radim s Ogrestom. Ono što označava rad sa Zrinkom je da se u svakom trenutku precizno zna što se radi, što redatelj želi pokazati i reći filmom. Posvećenost poslu prenosi na cijelu ekipu, radi se predano ali tiho, nema glamura i 'veličina'. Radostan sam što takav pristup, rekao bih skroman ali predan, Ogresti ali i i meni daruje uspjehe poput ovoga u Berlinu", rekao je Ivan Maloča, producent filma. 

"Mislim da je ovo priznanje Zrinkovoj mladosti. Mlad si dok umiješ tražiti, mijenjati, voljeti. Zrinko baš po tome  i baš točno zrači ono što zajedno pokušavamo, zrcali radoznalu bit svega što naš film nastoji biti i što mu tako sretno uspijeva u zadnje vrijeme. Mladost Matišićeva, Maločina, o onoj Ksenije Marinković da ne govorimo, svaka je priča za sebe. Bez njih ovog lijepog filma, kao uostalom niti čitave nove hrvatske kinematografije, ne bi bilo. Zrinko, budući da mu mladost  dugo traje, ujedno je živi podsjetnik da je i u najčudnija vremena,  zadnjih desetljeća, u nas bilo pravog filma. Bitna razlika je vjerojatno u tome, da osim filmova, danas imamo – i kinematografiju. A to nipošto nije isto", rekao je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan i Martin Semenčić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film S one strane sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije, a hrvatska se premijera očekuje u ožujku 2016. godine. 

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea. U tom je programu dosad prikazana hrvatska manjinska koprodukcija Parada Srđana Dragojevića, dok su posljednjih godina u pratećem programu Forum prikazani Obrana i zaštita Bobe Jelčića te manjinske koprodukcije Krugovi Srdana Golubovića i Baršunasti teroristi Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa, te u kratkometražnoj selekciji Žuti mjesec Zvonimira Jurića i Piknik Jure Pavlovića. Prvi hrvatski film od osamostaljenja uvršten u glavni natjecateljski program Berlinalea bili su Svjedoci Vinka Brešana 2004. godine, dok je u isti program 2010. godine uvrštena manjinska koprodukcija Na putu Jasmile Žbanić

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici, a fotografije, plakat i trailer filma na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: scene iz filma S one srane; Zrinko Ogresta 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.