Preskoči na glavni sadržaj

S one strane Zrinka Ogreste pobjednik Filmskog festivala u Herceg Novom, Matanić proglašen najboljim redateljem

Na netom završenom 30. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival glavnom nagradom (Grand Prix – Velika Zlatna mimoza) ovjenčan je dugometražni igrani film S one strane u režiji Zrinka Ogreste. Osim toga Zlatnu minozu za najboljeg redatelja osvojio je Dalibor Matanić za Zvizdan, a nagrada za najbolji scenarij otišla je Ines Tanović za hrvatsku manjinsku koprodukciju Naša svakodnevna priča.

Film S one strane u režiji Zrinka Ogreste nagrađen je za 'suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi žena suočena s najvećom pričom svog života'. Podsjetimo, Ogresta je na nedavno održanom 63. Pulskom filmskom festivalu za isti naslov osvojio osam nagrada među kojima i Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. 

Dalibor Matanić nagradu je osvojio za 'izuzetan poetski pristup kojim kreira arhetipske tragične slike mladih ljudi, parova okovanih tjeskobama, recidivima prošlosti i vremena u kojem žive', a Zlatna mimoza dodjeljena mu je za režiju Zvizdana. Ines Tanović nagradu za najbolji scenarij manjinske hrvatske koprodukcije Naša svakodnevna priča osvojila je za 'minuciozan rad na razradi karaktera i situacija u koje su bačeni', a Zlatnu mimozu za kameru žiri je dodijelio Erolu Zubčeviću 'za maestralan i raznovrstan rad na tri filma u konkurenciji: Smrt u Sarajevu, Naša svakodnevna priča (hrvatski koproducent je Spiritus movens) i Dobra žena (hrvatski koproducent je Nukleus film)'. Osim toga, 'zbog konzistentnog etičkog i umjetničkog pristupa vidljivog u cijelom njenom opusu koji je obilježen glumačkim, scenarističkim pa konačno i redateljskim radom', redateljici filma Dobra ženaMirjani Karanović, dodijeljena je nagrada Živko Nikolić.

O nagrađenima u glavnoj natjecateljskoj sekciji dugometražnih igranih filmova ove je godine odlučivao žiri pod vodstvom glumice Varje Đukić, u kojemu su još bili hrvatski redatelj Ognjen Sviličić i crnogorski multimedijalni umjetnik Aleksandar Radunović. Sve svoje odluke donijeli su jednoglasno. 

U programu dokumentarnog filma nagradu žirija osvojio je hrvatski dokumentarac Igora Bezinovića Veruda – film o Bojanu dok je glavnu nagradu dobio kirgistanski dokumentarac Nastavnik tjelesnog, zlato i rijeka Amanbek Azhymat.

U natjecateljskom programu jubilarnog 30. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival našli su se filmovi s prostora bivše Jugoslavije, odajući tako počast prvom festivalskom izdanju koje je nosilo ime Jugoslovenski festival filmske režije. Dodajmo kako su se na festivalu prikazali i dugometražni igrani filmovi Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića (hrvatski koproducent je Interfilm), Život je truba Antonia Nuića te kratkometražni igrani film Cvijeće Judite Gamulin

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.