Preskoči na glavni sadržaj

S one strane Zrinka Ogreste na festivalu u Karlovim Varima

Dugometražni igrani film S one strane Zrinka Ogreste bit će prikazan u programu Horizonti 51. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji će se održati od 1. do 9. srpnja. U istom se programu prikazuje i hrvatska manjinska koprodukcija Dobra žena u režiji Mirjane Karanović, a oba naslova u Karlove Vari dolaze nakon prikazivanja na Art Film Festivalu u slovačkim Košicama. 

Program Horizonti donosi selekciju iznimnih suvremenih naslova, a naši filmovi se prikazuju u društvu novih ostvarenja poznatih redatelja poput Pedra Almodovara, Jima Jarmuscha, Park Chan-wooka, Xaviera Dolana, Marca Bellocchia itd. 

S one strane napeta je triler-drama, nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon uspješne premijere u službenom programu 'Panorama' Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas, te izuzetnih kritika u filmskim glasilima poput Varietyja i Screen Internationala, film očekuje bogato ljeto s nastupima na nizu ljetnih filmskih festivala. Produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dobra žena u režiji Mirjane Karanović govori o 50-godišnjakinji koja nakon trideset godina braka saznaje uznemirujuću tajnu o svojemu mužu. Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film.

Podsjetimo i da se u natjecateljskom programu East of the West prikazuju još dvije hrvatske manjinske koprodukcije: debitantski film slovenskog redatelja Žige Virca Houston, imamo problem! (hrvatski koproducent Nukleus film) i Kuća drugih (House of Others) gruzijske redateljice Rusudan Glurjidze (hrvatski koproducent Embrio Production). Također, u programu Future Frames koji predstavlja perspektivna mlada imena europske kinematografije, bit će prikazan dokumentarni film Turizam! u režiji Tonćija Gaćine. Spomenimo i da je na filmu Noćni život slovenskog redatelja Damjana Kozolea, koji se prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, kao koscenarist surađivao Ognjen Sviličić.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjesto najnovijih filmskih naslova. Više informacija o ovogodišnjem 51. izdanju saznajte na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.