Preskoči na glavni sadržaj

Rijeka dobila novo Mini Art-kino

Art-kino, javna ustanova u kulturi, u ponedjeljak, 7. prosinca u 19 sati svečano će otvoriti Mini Art-kino – novi filmski prostor smješten nedaleko od Art-kina Croatia (Krešimirova 2G) vođeno motom 'Kino bez praga i pardona'. Svečano će otvorenje donijeti prvi program Mini Art-kina – dva kratka, nagrađivana, hrvatska filma – horor-komediju Zvjerku i dramu Piknik koju će najaviti redatelj Jure Pavlović. 

Za razliku od klasičnog kina, filmskog prostora Art-kina Croatia do kojeg se dolazi svečanim prolaskom kroz atrij i hodnik – u Mini Art-kino se stiže neposredno, direktno 's ulice' bez ograničavajućeg praga. Mini Art-kino, aludirajući i samim imenom na značajno manji broj mjesta (24), postaje intimnijim prostorom koje potiče komunikaciju. Programska koncepcija Mini Art-kina bit će vođena beskompromisnom selekcijom filmova i dodatnog programa koji će se odvijati u obliku Tribina na tribinama (TNT). Mini Art-kino je prostor 'bez praga i pardona'.

U Mini Art-kinu održavat će se projekcije dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova, a svoje će mjesto naći i raznovrsni igrani filmovi. Prostor je višenamjenski pa će se u Mini Art-kinu održavati tribine, izlaganja i prezentacije vezane uz filmske žanrove, stilove, predstavljanje nacionalnih kinematografija, te promociju mladih (domaćih) autora.

Kroz prosinac će se u Mini Art-kinu prikazivati novi dokumentarni hit Dolazimo u miru, urnebesna komedija o prijateljstvu (i alkoholu) – Ne ostavljaj me, U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi o otporu posljednjoj europskoj diktaturi te Sklonište o humanosti na djelu u teškim trenucima. Ciklus filmova sjajnog argentinskog autora Pabla Trapera donosi pet izvanrednih nagrađivanih filmskih naslova u Mini Art-kino, a u novoj dvorani Art-kina prikazivat će se i ovogodišnji Maraton kratkometražnog filma povodom najkraćeg dana u godini.

Nakon prve filmske projekcije filma Sklonište u utorak, 8.12. u 19 sati uslijedit će tribina na temu aktivizma, beskućništva i filma - Tribina na tribinama Mini Art-kina. Prvi TNT razgovor vodit će filmolog Marin Lukanović te Dejan Travica iz udruge Oaza - Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.