Preskoči na glavni sadržaj

Riječka Škola u kinu u 12 godina imala više od 100 000 posjetitelja

Škola u kinu dugogodišnji je projekt riječkog Art-kina namijenjen približavanju filmske umjetnosti djeci i mladima, a nastao je 2009. godine te je zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod spomenutog uzrasta.

Projekt je s vremenom proširen na vrtiće i srednje škole, a odnedavno je, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, dostupan i online. U 12 godina održavanja, Školu u kinu posjetilo je više od stotinu tisuća djece i mladih, odgajatelja i nastavnika iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Osnovna ideja projekta je potaknuti djecu i mlade da filmove gledaju na velikom platnu, u tišini i mraku kino dvorane, kako bi sama recepcija filma bila kvalitetnija. Skretanjem pažnje na pojedine elemente filmskog jezika cilj je kod djece razviti sposobnost razumijevanja, analize i vrednovanja filmskih sadržaja. Konačno, prikazivanjem raznih filmskih primjera, a u pogledu vremena njihova nastanka, roda, vrsta i geografskog porijekla, nastoji se kod djece razviti selektivnost pri odabiru filmova. Cilj Škole u kinu je da generacije djece koja sudjeluju u programu jednoga dana ne budu samo pasivni konzumenti filmskih sadržaja već osviještena i educirana filmska publika.

Program za dječje vrtiće uključuje kratkometražne animirane filmove recentne domaće i europske produkcije; cilj je stvaranje navike odlaska u kino od najranije dobi kao i približavanje drugačijeg sadržaja od onog u ponudi multipleksa. Program za osnovne škole nadovezuje se na teme iz filmske kulture koje se obrađuju tijekom osnovnoškolskog obrazovanja u sklopu Kulture i medija, a donosi širok spektar igrane i animirane produkcije; riječ je o kombinaciji domaćih i stranih dječjih filmskih klasika poput Čarobnjaka iz Oza, Vlaka u snijegu, Družbe Pere Kvržice, Vuka samotnjak, Crvenog balona, filmova Zagrebačke škole crtanog filma i iz serijala prof. Baltazara te recentnijih domaćih i europskih igranih filmova: filmovi iz serijala o Koku (Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Ljubav ili smrt, Uzbuna na Zelenom Vrhu), Medvjedić Paddington, Brailleovo srce, Nevidljivi dječak, Novi klinac, Mali gangster, Operacija Arktik.

Konačno, program filmova za srednje škole omogućuje koreliranje nastave iz raznih predmeta s filmovima na programu; riječ je uglavnom o nezavisnoj igranoj produkciji, a naslovi koji su izazvali najveće zanimanje su: Loving Vincent, Kapetan Fantastični, Raspjevana ulica, Dunkirk, Društvo mrtvih pjesnika, Val, Lady Bird, Sufražetkinje, Dnevnik Diane Budisavljević.

Zbog novonastalih okolnosti vezanih uz COVID-19 te pratećih epidemioloških mjera i restrikcija, Art-kino je u dogovoru s pojedinim hrvatskim distributerima dio programa Škola u kinu krajem 2020. ponudio i u online varijanti.

"Iako je jedan od temeljnih ciljeva programa Škola u kinu poticanje gledanja filmova u kinu, u ovim novonastalim okolnostima Art-kino pokušava naći jednostavno rješenje koje će omogućiti gledanje kvalitetnih filmova i putem drugih medija, a sve u cilju zadržavanja kontakta sa školama i učenicima, učenja o filmu te kontinuiteta ovog programa," ističe savjetnica za dječje programe Art-kina Barbara Zupičić. Tako djeca i mladi iz Primorsko-goranske županije odnedavno mogu u prostorima svojih vrtića i škola ili na svojim uređajima kod kuće uživati u novim i starim filmskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta koji su namijenjeni upravo njihovom uzrastu.

"Škola u kinu ima za cilj razvoj filmske pismenosti kod djece i mladih tako da kod njih razvijemo sposobnost gledanja filma, analize i kritičkog vrednovanja istog te selektivnosti u izboru filmova. Ukratko, cilj je educirati informirane gledatelje, a ne pasivne konzumente. Ujedno ovaj program ima za cilj promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti kao što su društvena inkluzija, ravnopravnost, solidarnost, demokracija i poštivanje različitosti," kaže ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Školu u kinu tijekom 2020. u kino dvorani i online posjetilo je  sveukupno 8117 gledatelja; održano je 55  projekcija u dvorani uz 4985 gledatelja. Online varijantu programa u posljednja tri mjeseca 2020. konzumiralo je  3132 gledatelja. Prikazano je sveukupno 83 naslova svih filmskih rodova (animirani, igrani i dokumentarni), od čega 42 domaća naslova. Najgledaniji filmovi u 2020. bili su: Dnevnik Diane Budisavljević, Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, Gordon i Paddy , Haker, kratkometražni animirani filmovi Ivane Guljašević Kuman i drugi.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.