Preskoči na glavni sadržaj

Rekordna posjećenost riječkog Art-kina u 2015. godini 

Kroz riječko Art-kino tijekom 2015. godine prošlo je oko 40.000 posjetitelja koji su sudjelovali u gotovo tisuću filmskih i ostalih programa, a najgledanija dva filma bili su hrvatski naslovi: Zvizdan u režiji Dalibora Matanića i Život je truba u režiji Antonija Nuića. 

U riječkom Art-kinu tijekom 2015. godine održano je 918 filmskih programa, od čega 846 dugometražnih i 72 programa kratkometražnih filmova te gotovo 100 ostalih programa poput koncerata, tribina, okruglih stolova, radionica za djecu, a održan je i prvi Sajam filma u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. Publika je mogla birati između 242 dugometražna i 323 kratkometražna filma, a ukupan broj gledatelja u 2015. godini bio je 34.814 (od čega 7.348 djece i mladih u sklopi programa 'Škola u kinu'), te još 4.500 korisnika ostalih programa što ukupno čini gotovo 40.000 posjetitelja.

Najgledaniji film u 2015. godini bio je nagrađivani film Dalibora Matanića Zvizdan, čija je gledanost bila nešto više 6% ukupne posjete Art-kina. Drugi najgledaniji film također je bio hrvatski naslov, Život je truba u režiji Antonija Nuića, dok je treći bila švedska komedija Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao u režiji Felixa Herngrena

U top 3 filmova za djecu, ali i odrasle, našao se francuski animirani film Mali princ, a  slijede animirani filmovi Izvrnuto obrnuto te Ekipa za 6. Najveći broj mladih osnovnoškolskog uzrasta sudjelovao je u 53. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Od ciklusa nacionalnih kinematografija, tradicionalno najposjećeniji bio je Ciklus češkog filma, dok je najposjećeniji autorski program bio ciklus Kanađanina Xaviera Dolana. Publika je kao najbolje filmove ocijenila upravo animirani film Mali princ i Zvizdan.

U 2016. godini publika Art-kina može očekivati niz već tradicionalnih programa poput ciklusa brojnih nacionalih kinematografija i ciklusa autorskog filma, ali i mnoštvo programskih noviteta, navodi se u priopćenju te javne ustanove u kulturi.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.