Preskoči na glavni sadržaj

Rei Rajčić nagrada za projekt Pogana na industrijskom djelu festivala Black Nights u Tallinnu

Producentica Rea Rajčić (Eclectica) osvojila je nagradu Producers Network Prize za mlade producente u usponu, koja će joj omogućiti sudjelovanje na platformi za umrežavanje koja je dio Filmskog sajma na festivalu u Cannesu (Cannes Marché du Film). Rajčić je nagradu osvojila s projektom dugometražnog igranog filma Pogana redatelja Davida Kapca i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca.

"Riječ je o univerzalnoj priči, ispričana iz lokalne perspektive, upotpunjena magičnim realizmom i fascinantnim lokacijama," opisao je projekt Pogana žiri koprodukcijskog sajma (Baltic Event Co-production Market) koji se odvijao u sklopu industrijskog djela Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu.

Rea Rajčić nagradu za mlade producente s obećavajućom karijerom (Producers Network Prize for promising young producers) primila je uživo, a uz nju, projekt na koprodukcijskom sajmu su predstaviti i redatelj i scenarist David Kapac i scenarist Andrija Mardešić. Nagrada će omogućiti producentici da sudjeluje na platformi za umrežavanje producenata - Producers Network 2024., koja se odvija u sklopu Filmskog sajma u Cannesu (Cannes Marché du Film) na Filmskom festivalu u Cannesu 2024. 

Producers Network svake godine okuplja više od 400 producenata iz cijeloga svijeta koji sudjeluju na nizu sastanaka i jedinstvenih događaja posebno osmišljenih za stvaranje prilika za umrežavanje i pokretanje međunarodnih koprodukcijskih projekata. 

Smješten na zabačen i uglavnom od svijeta zaboravljen dalmatinski otok krajem 20ih godina prošlog stoljeća, scenarij za dugometražni igrani film Pogana miješa realističnu i surovu povijesnu dramu s motivima poetskog, pa čak i magičnog realizma. Film prati Poganu, koju kao novu ženu kupuje Pomorac s udaljenog otoka. Dovodi ju kući kako bi se brinula za njegovo petero djece. Kada muž nestane na moru, Pogana ostaje prepuštena nemilosti okrutnih mještana i njihovih običaja. Rastrgana između teških poslova i odgajanja djece, Poganu vodi instinkt za preživljavanje, a saveznika pronalazi u lokalnom svjetioničaru. Kada se Pogana prilagodi životu na otoku, njen pokojni muž joj se počinje vraćati u obliku kostiju koje svaki dan izvlači iz mora.

Pogana se razvija pod okriljem kuće Eclectica, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (razvoj scenarija i razvoj projekta). 

Festival Black Nights se u Tallinnu održavao od 3. do 19. studenog. 

Naslovne fotografije: dodjela nagrada industrijskog djela festivala Black Nights u Tallinnu 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.