Preskoči na glavni sadržaj

Radionice i događanja kinoklubova u Karlovcu, Sisku, Splitu i Zagrebu

Kinoklubovi iz Karlovca, Siska, Splita i Zagreba objavljuju pozive na radionice te najavljuju događanja u veljači i ožujku.

Članovi i suradnici Kinokluba Karlovac pripremili su filmski program tijekom ovogodišnjih zimskih praznika, u tjednu od 19. do 23. veljače, na više lokacija. 

U ponedjeljak 19. veljače bit će organiziran odlazak u Zagreb na program Filmska NaSTAVa, koji tradicionalno organizira Hrvatski filmski savez. Namijenjen je srednjoškolcima, koji tijekom tjedna gledaju i analiziraju filmove, uz stručne suradnike HFS. Prijave za organizirani odlazak šalju se na info@kinoklubkarlovac.hr, najkasnije do 16. veljače.

U utorak 20. veljače, u Društvenom centru Prostorija (ulica Mije Krešića 4, Karlovac) s početkom u 18 sati predavanje će održati Mladen Bošnjak, mladi developer iz Vrhovca, koji se bavi razvojem računalnih igara od rane mladosti. Već tri godine je vlasnik tvrtke Misfit Village 3.0, čiji kreativni tim je uspješno razvio indie hit igru Go Home Annie, te gostuje kao predavač diljem Hrvatske. Tema o kojoj će pričati je "Videoigre i film" – o fenomenu gaminga, položaju videoigara u Hrvatskoj posebno unutar audiovizualnog sektora, te utjecaju koji ima na današnju filmsku umjetnost...

U srijedu 22. veljače, u Centru za mlade Grabrik (ulica Maksimilijana Vrhovca 13) s početkom u 18 sati u sklopu programa “Analiza filma” karlovački redatelj Saša Poštić predstavit će svoja dva filma Rakete (2021.) i Skummy (2023.), oba uvrštena u natjecateljski program mnogobrojnih filmskih festivala. Nakon projekcija, Saša će podijeliti svoje iskustvo te približiti proces njihovog stvaranja. Saša Poštić dugi niz godina vodi filmske radionice u udruzi Blank, a bio je I voditelj radionice igranog filma na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić.

U četvrtak 23. veljače, u Društvenom centru Prostorija s početkom u 18 sati održat će se prvi u seriji filmskih kvizova koje Kinoklub Karlovac organizira ove godine. Ekipu od maksimalno 4 člana možete prijaviti putem ove poveznice najkasnije do 22. veljače. 

U petak 24. veljače, u Centru za mlade Grabrik s početkom od 18 počinje novi program - “Radionica izrade videospotova”, koji će voditi Pavle Kocanjer, mladi karlovački audiovizualni entuzijast i član Kinokluba Karlovac. Diplomirani je snimatelj na ADU, ali osim snimanja i fotografije bavi se režijom i glazbom. Na radionici će se uvodno gledati i analizirati videospotovi, a u travnu će se snimati. Program se održava uz potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Detalje o programima pronađite na Facebook stranici Kinokluba Karlovac.

Kino klub Split otvorio je prijave na radionicu rasvjete, koja će se provoditi u prostorijama Kino kluba (Dom mladih, Ulica Slobode 28) i na terenu prema potrebi od 8. do 10. ožujka 2024.

Radionicu će voditi dugogodišnji član Kino kluba Split, Jure Cukar. Polaznici će se upoznati s karakteristikama rasvjetnih tijela i ulogom rasvjete na filmu, ali i dobiti nove ideje kako se različito osvjetljenje može postići s rasvjetom koju imamo u svom neposrednom okruženju. Polaznici će imati priliku sudjelovati u praktičnom radu, koristeći opremu Kino kluba. Na radionicu rasvjete se prijavljuje putem prijavnog obrasca do 25. veljače 2024.

Za detalje o ostalim događanjima i radionicama u organizaciji KKS-a, posjetite njihovu službenu stranicu

Kino klub Sisak organizira radionice koje se provode u okviru projekta “Planet film” koji podupire Hrvatski audiovizualni centar. Riječ je o filmskoj radionici za osnovnoškolce u Sisku te funkcionira poput male škole filma kroz teoriju i praksu. Polaznici na radionicama uče osnovne pojmove filmske struke te se upoznavaju s procesom stvaranja filmskog djela, a zatim i sami snimaju kratkometražni igrani i/ili dokumentarni film uz podršku mentora.

Program se odvija kroz dva modula:

1. Radionica dokumentarnog filma
2. Radionica kratkometražnog igranog filma

Period održavanja radionica formirat će se prema zainteresiranosti i raspoloživosti polaznika tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja 2024. godine.

Prijavnica se nalazi na ovoj poveznici

Osnovni cilj ovih radionica je širenje filmske kulture u gradu te motiviranje osnovnoškolaca da svoju kreativnost i tehničke sposobnosti nastave izražavati kroz rad na filmu; film je idealan medij za poticanje na suradnju između tehnički i umjetnički motivirane djece.

Kinoklub Zagreb pokreće novu radionicu Filmski portret, namijenjenu naprednim polaznicima i članovima kluba te zainteresiranima filmskim autorima koji poznaju osnove snimanja i montaže. Tokom šest susreta, polaznici će zajedno sa mentorom Davidom Gašom osmišljavati i nadograđivati, snimati te montirati filmski portret osobe ili fiktivnog lika, ovisno o konceptu s kojim su se prijavili. Voditelj će kroz analizu primjera i konstruktivne savjete poticati autore na kreativnu upotrebu izražajnih sredstava i hibridnih formata, istraživanje i pomicanje granica filmskih rodova. Svaki autor samostalno će snimati i montirati, a uz vodstvo mentora, tokom radionice i finalizirati kratki portretni film u trajanju do 10 minuta. Radionica će se održavati svakog četvrtka u 18h, a prvi susret održat će se u četvrtak, 7. ožujka. Radionica je besplatna, a svu tehniku za snimanje te prostore za montažu osigurati će Kinoklub Zagreb. Finalni radovi prikazati će se javno na Gledalištu Kinokluba Zagreb krajem svibnja 2024. Za radionicu se potrebno na e-mail radionice@kkz.hr prijaviti do 1. ožujka, a svi detalji se nalaze na stranicama KKZ-a.  

Naslovna fotografija: radionica Kinokluba Karlovac (ilustrativno; izvor)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.