Preskoči na glavni sadržaj

Radioničarka – travanj 2022.

Prijave na radionice, programe i javne pozive u Hrvatskoj i inozemstvu s rokovima za prijave u travnju i početkom svibnja 2022. godine.

Tijekom travnja i početkom svibnja 2022. godine ističu rokovi za dolje navedene radionice, javne pozive i programe. Podsjećamo da sve rokove za prijave na festivale te na radionice, natječaje, edukativne i networking programe, forume, pitchinge i sl. možete redovno pratiti putem našeg Kalendara događanja u sekciji Infocentar.

 FEST FILM LAB: radionica za montažere  
Vrijeme i mjesto održavanja: 25. – 29. travnja 2022., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Online radionica osmišljena za 25 sudionika i namijenjena usavršavanju umjetničkih i zanatskih aspekata montaže, čiji je voditelj jedan od vodećih montažera današnjice Mick Audsley (Interview with the Vampire, 12 Monkeys, High FIdelity, Harry Potter and the Goblet of Fire, Everest). Sudjelovanje se naplaćuje 499 GBP.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: radionica režije glume na filmu  
Vrijeme i mjesto održavanja: 3. – 5. svibnja 2022., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica režije glume na filmu, namijenjena redateljima, asistentima redatelja i studentima filma. Radionica je osmišljena za 25 sudionika, a vodi je priznati redatelj Pete Travis (Vantage Point, Endgame, Dredd). Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a fokusirat će se na niz tema vezanih uz rad s glumcima na filmu tijekom faza pretprodukcije i produkcije. Polaznici će dobiti priliku izložiti i probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu. Sudjelovanje se naplaćuje 499 EUR.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: radionica stvaranja storyboarda  
Vrijeme i mjesto održavanja: 12. – 15.  svibnja 2022..; online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Četverodnevna radionica bavit će se vještinama stvaranja kvalitetnog storyboarda. Polaznici će imati priliku za intenzivnu interakciju i učenje, a poseban naglasak bit će i na suradnji scenarista s redateljem, snimateljem i ostatkom filmske ekipe. Voditelj radionice Temple Clark trenutno je jedan od najtraženijih storyboard artista, a iza njega je više od 100 dugometražnih filmova, među kojima su i Spectre, The Imitation Game, Gravity, Children of Men i Cold Montain. Sudjelovanje se naplaćuje 499 EUR (299 EUR do 1. travnja).
Saznaj više

 HFS online: Palunkova scenaristički bootcamp  
Vrijeme i mjesto održavanja: 4. – 14. travnja 2022., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: tena.bosnjakovic@hfs.hr
Radionica je namijenjena mladima (15 - 25 godina) koji testiraju svoju ideju za kratki film. Uz stručno vodstvo, polaznici će u deset dana svoju ideju razviti, snimiti i montirati. Cilj radionice je vidjeti kako početna ideja funkcionira u praksi, a ideje bi trebale biti takve da ih je lako snimiti u kućnim uvjetima. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu najavu na tena.bosnjakovic@hfs.hr.
Saznaj više

 Frooom! Radionice filmske škole za djecu i mlade  
Vrijeme i mjesto održavanja: 19. - 23. travnja 2022., Zagreb
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: frooom.filmskaradionica@gmail.com
Radionice u organizaciji Bacača sjenki imaju za cilj medijsko, filmsko, informatičko i informacijsko opismenjavanje polaznika kroz suvremen, interaktivan, majeutički i zabavan metodološki provjeren način rada. Radionice se odvijaju u manjim grupama formiranim po principu individualnog rada. U ponudi su tri različite radionice:
a) početna radionica s Dubravkom Kurobasa, Paulom Skelin i Pavlom Perkovićem  
b) napredna radionica s Mirnom Ostrošić i Marijom Georgiev
c) majstorska radionica ''Sve perspektive filma'' s Karlom Vorihom
Saznaj više

 Koprodukcijski forum Međunarodnog filmskog festivala u Bruxellesu  
Vrijeme i mjesto održavanja: 29. – 30. rujna 2022., Bruxelles (Belgija) 
Rok za prijavu: prijave su još otvorene za polaznike koji se prijavljuju bez projekta 
Kontakt: forum@briff.be
Koprodukcijski forum namijenjen poticanju koprodukcija između belgijskih i međunarodnih producenata. Događanje je podijeljeno u dva dijela kako bi se ispunili različiti ciljevi: 'The Gap Financing Sessions', specifično namijenjen europskim producentima koji traže belgijske partnere i koproducente, i 'UP: Up-and-coming Producers', posvećen mladim producentima s prvim ili drugim projektom u razvoju koji žele stvoriti mrežu potencijalnih partnera. Producenti odabranih projekata primit će pozivnicu koja uključuje: festivalsku akreditaciju, pokrivene troškove smještaja i povrat troškova putovanja.
Saznaj više

 Kinoklub Zagreb: Filmski dokumentarizam '22  
Vrijeme i mjesto održavanja: travanj i svibanj 2022., Zagreb (Hrvatska)
Rok za prijavu: 1. travnja 2022.
Kontakt: radionice@kkz.hr
Radionica autorskog dokumentarnog filma namijenjena je naprednim polaznicima i autorima koji će kroz 10 termina tokom travnja i svibnja 2022. razraditi, pripremiti i samostalno realizirati kratki dokumentarni film, istražujući kroz niz nametnutih kreativnih izazova temu s kojom su se prethodno prijavili. Naglasak je na kreativnom promišljanju onoga ispred kamere te upotrebi filmskih izražajnih sredstava na nesvakidašnji, eksperimentalan način. Voditelji su nagrađivani filmaši Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić. Na radionici će sudjelovati maksimalno 6 polaznika, a za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju, motivaciju ili ideju za film koji planiraju realizirati i link na prethodni filmski rad. Uvodno predavanje radionice održati će se u srijedu 6. travnja u 20:00h u prostorijama Kinokluba Zagreb. 
Saznaj više

 Script Savages: rezidencijalna radionica  
Vrijeme i mjesto održavanja: 10. – 16. svibnja 2022.(mjesto TBA)
Rok za prijavu: 3. travnja 2022.
Kontakt: https://scriptsavages.club/contact/
Sedmodnevna rezidencijalna radionica namijenjena scenaristima koji razvijaju projekt dugometražnog igranog filma u vrlo ranoj fazi razvoja. Program karakterizira individualizirani pristup svakom projektu, a obuhvaća kolektivne sesije i konzultacije „jedan na jedan“, s naglaskom na potonje. Godišnje se održavaju dvije do tri radionice, a sudionicima se savjetuje prijaviti se, po završetku programa, na bar još jednu. Moguća je i prijava sudionika bez projekta.
Saznaj više

 Hrcin i Blank: Radionica doku filma i istraživačkog novinarstva – projekt Kiosk  
Vrijeme i mjesto održavanja: 7. travnja – 12. svibnja 2022. (svaki utorak i četvrtak u 18 sati), Zagreb
Rok za prijavu: 5. travnja 2022.
Radionica je namijenjena svima koji imaju snažan interes za istraživačko novinarstvo i film, poglavito studentima i novinarima. Na radionicu se prima do osmero polaznika, a voditelji su Saša Paparella i Dario Juričan. Radionica je praktičnog tipa te spaja najbolje od novinarskog istraživačkog rada i dokumentarnog filma. Sudjelovanje je besplatno, a svaki polaznik do kraja radionice obavezan je napraviti članak ili kratki film za Zagrebi.hr.
Saznaj više

 Kino klub Split: Radionica kinematografije i režije  
Vrijeme i mjesto održavanja: 11. – 16. travnja 2022., Split
Rok za prijavu: 5. travnja 2022.
Kontakt: produkcija@kinoklubsplit.hr 
Radionicu kamere i režije u organizaciji Kino kluba Split vodit će istaknuti njemački snimatelj i redatelj Fred Kelemen. Polaznici radionice učit će kako u klupskim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku sliku i stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije, te o kreativnom odnosu i ulogama redatelja i snimatelja. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad s rezultatima koji će naknadno biti i javno prezentirani. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentori na osnovu prijava. Prijaviti se može OVDJE.
Saznaj više

 SPID: online radionica 'Što nakon cjenika?'  
Vrijeme i mjesto održavanja: 6. travnja 2022., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta 
Kontakt: info@spid.com.hr
Pola godine nakon objave SPID-ovog Priručnika o autorskim pravima, pravednim naknadama za rad i pravima radnika u području scenaristike, dramaturgije i pisanja izvedbenih djela, okupit ćemo se na online radionici kako bismo razmijenili dosadašnja iskustva i predložili strategije implementacije ovog dokumenta u praksi. Radionicu će moderirati dramaturginje Nina Gojić i Lucija Klarić, članice SPID-a koje su sudjelovale u istraživanju i izradi SPID-ovog strukovnog cjenika. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentori na osnovu prijava. U radionici se može sudjelovati putem Zoom linka.
Saznaj više

 Kino klub Split: Filmsko stvaralaštvo – oblikuj ideje filmom  
Vrijeme i mjesto održavanja: 18. - 30. travnja 2022., Split
Rok za prijavu: 10. travnja 2022.
Kontakt: produkcija@kinoklubsplit.hr 
Seminar Oblikuj ideje filmom osmišljen je s pretpostavkom da razvoj vlastitog senzibiliteta počiva na jedinstvenom, intimnom odnosu između stvarnosti i redatelja(ice) i iz tog razloga program je usredotočen upravo na jačanje vlastitih interpretativnih metoda i praksi. Pratit će se razvoj stvaralačkog procesa i predložiti niz aktivnosti jednostavnog formata koje će polaznicima omogućiti rad na vlastitim projektima. Seminar vode Manel Raga, španjolski redatelj mlađe generacije i Sunčica Fradelić, vizualna umjetnica i voditeljica brojnih projekata audiovizualnog usmjerenja.
Prijaviti se može OVDJE.
Saznaj više

 Europski koproducijski sajam za videoigre 2022.  
Vrijeme i mjesto održavanja:  uvodni webinar (travanj - svibanj 2022., online), sastanci (lipanj – srpanj 2022., online), koprodukcijski trening (rujan 2022., Strasbourg), Koprodukcijski sajam (listopad 2022., online))
Rok za prijavu: 11. travnja 2022.
Kontakt: contact@spielfabrique.eu 
Europski koprodukcijski sajam za videoigre je program kojem je cilj poticati koprodukcijske projekte među nezavisnim proizvođačima videoigara u Europi. Poziv se odnosi na male nezavisne proizvođače videoigara s prototipom videoigre koji traže partnere koji će ih podržati u projektu - financijski ili u obliku stručnog savjetovanja, i male ili srednje nezavisne proizvođače videoigara koji traže projekt kojeg želi koproducirati. Sajam se sastoji od nekoliko glavnih događaja: uvodni webinar, online sastanci i match-making s kolegama iz gaming industrije, offline koprodukcijski trening i mentoriranje pitchinga u Strasbourgu kao priprema za online koprodukcijski sajam s profesionalcima iz europske gaming industrije u listopadu ove godine.
Europski koprodukcijski sajam za videoigre nastaje u organizaciji njemačko-francuskog programa za mlade poduzetnike u gaming industriji SpielFabrique, a jedan od partnera programa je i Hrvatski audiovizualni centar. 
Prijaviti se možete na ovoj poveznici do 11. travnja.
Saznaj više

 Sarajevo Film Festival & CineLink Industry Days: CineLink Co-Production Market&Drama 2022  
Vrijeme i mjesto održavanja: lipanj – kolovoz 2022., online i uživo u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) 
Rok za prijavu: 15. travnja 2022.
Kontakt: industry@sff.ba
Sarajevo Film Festival i CineLink Industry Days pozivaju autore da prijave svoje televizijske projekte u fazi razvoja. Projekti mogu biti i u ranoj fazi razvoja, ali moraju imati producenta, scenarista i redatelja. Sudionici će na radionici imati priliku razgovarati o svom projektu s profesionalcima, upoznati moguće koproducente, razviti svoju ideju uz stručnu pomoć i još mnogo toga, a najbolji projekti dobit će i nagradu. Za prijavu je potrebno poslati bibliju projekta i treatment ili scenarij za prvu epizodu serije (potrebna su dakle dva materijala).
Saznaj više

 Filmska naSTAVa  
Vrijeme i mjesto održavanja: 19. - 23. travnja 2022.; Zagreb
Rok za prijavu: 18. travnja 2022.
Kontakt: martina.kolaric@hfs.hr 
Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 19. do 23. travnja 2022. od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac. Tijekom pet dana učenici i studenti pogledat će pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo voditelja programa.
Prijaviti se možete na ovoj poveznici.
Saznaj više

 MFI Script 2 Film Workshops  
Vrijeme i mjesto održavanja: lipanj – prosinac 2022., otoci Nisiros i Rodos, Grčka i dva onlline termina
Rok za prijavu:  20. travnja 2022., za prijave bez projekta
Kontakt: programcoordinator@mfi.gr, info@mfi.gr    
Program Mediteranskog filmskog instituta obuhvaća napredne radionice pisanja scenarija i razvoja projekata koje se temelje na radu u skupinama, raspravama, analizama slučajeva i individualnim savjetovanjima. Program uključuje četiri intenzivne radionice – dvije na grčkim otocima Nisirosu i Rodosu te dvije u online obliku. Cilj je radionice razviti scenarije polaznika te im pomoći u definiranju učinkovitoga procesa razvoja projekata (prezentacija, pitching, prikupljanje sredstava i produkcijske strategije). Program je namijenjen europskim filmskim profesionalcima i to ekipama sastavljenima od jednoga scenarista i jednoga producenta koji razvijaju dugometražni igrani film, TV seriju ili dokumentarni projekt. Sudjelovati mogu i filmski profesionalci bez projekta.
Saznaj više

 Kids Kino Industry i Cinekid for Professionals: PRODUCERS LINK  
Vrijeme i mjesto održavanja: 27. – 30. rujna 2022. (Kids Kino Industry, Varšava); 18. – 21. listopada 2022. (Cinekid for Professionals, Amsterdam)
Rok za prijavu: 22. travnja 2022. 
Kontakt: proizvodnja@havc.hr
Međunarodni koprodukcijski forum Kids Kino Industry, koji se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala Kids Kino u rujnu 2022. u Varšavi, i industrijski program Cinekid for Professionals, koji se održava u listopadu 2022. u Amsterdamu, pokrenuli su 2021. godine Producers Link, program za producente u usponu koji se bave sadržajem za djecu. Oba su događanja namijenjena poticanju proizvodnje sadržaja za djecu kroz talent LAB, koprodukcijski market, promociju projekata, stručno usavršavanje i umrežavanje. 
Sudjelovanjem u programu Producers Link, producenti imaju priliku dobiti: uvid u najnovije trendove vezane uz dječje sadržaje kao i informacije vezane uz publiku i promidžbu projekata; pristup svim događanjima, forumu i predavanjima; matchmaking s ostalim sudionicima; mogućnost proširenja osobne networking mreže; uvid u koprodukcijske mogućnosti zemalja sudionika; mogućnost sastanaka s potencijalnim sufinancijerima i konzultacije sa stručnjacima.
Prijava treba sadržavati biografiju i filmografiju, profil producentske tvrtke, motivacijsko pismo (navesti ukratko očekivanja vezana uz program) te opis projekta namijenjenog djeci na kojem trenutno rade, a nalazi se u fazi razvoja ili produkcije. Materijali se trebaju dostaviti na engleskom i hrvatskom jeziku.
Zainteresirani producenti mogu se prijaviti do 22. 4. 2022. na adresu proizvodnja@havc.hr.
Saznaj više 

 Atelje Varan: radionica dokumentarnog filma  
Vrijeme i mjesto održavanja: 13. lipnja 2022. – 7. kolovoza 2022., Novi Sad (Srbija)
Rok za prijavu: 23. travnja 2022.
Kontakt: varan@domomladine.org
Intenzivna radionica namijenjena svima koji žele steći početno iskustvo u snimanju dokumentarnih filmova. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki sudionik započet će snimanje vlastitog kratkometražnog dokumentarnog filma na zadanu temu. Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac Form-Atelje-Varan-radionica-NS .
Saznaj više

 Tabor Film Festival: TaborPRO  
Vrijeme i mjesto održavanja: 7. – 10. srpnja 2022., dvorac Veliki Tabor
Rok za prijavu: 1. svibnja 2022.
Kontakt: info@sabmarine.hr
Novost Tabor Film Festivala je pokretanje edukativno-profesionalne platforme pod nazivom TaborPRO, koja će biti usmjerena na umrežavanje i usavršavanje zajednice mladih filmaša. Ove će godine Tabor na pet dana postati profesionalna rezidencija za odabrane studentice i studente završnih godina akademija i filmskih škola iz regije, s naglaskom na razvoju prvog profesionalnog kratkometražnog filma nakon završetka studija. Osim radionice s mentorima za scenarij i produkciju, sudionici će imati priliku pitchirati svoje projekte pred žirijem i osvojiti vrijedne produkcijske nagrade. Koordinatorica platforme TaborPRO je Anita Čeko, diplomirana filmska dramaturginja, redateljica i scenaristica. 
Saznaj više

 STIFF 2022: Poziv za umjetničke radove  - All Game No Play  
Vrijeme i mjesto održavanja: 24. – 27. studenog 2022.
Rok za prijavu: 1. svibnja 2022. 
Kontakt: office@studentfilmfestival.eu 
STIFF festival već devetu godinu za redom razvija popratni izložbeni program koji razrađuje i nadopunjuje tematski fokus filmskog programa. S naglaskom na suvremene umjetničke prakse, popratni program STIFF-a okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji svojim radom propituju značajne pojave društvene, političke, ali i intimne svakodnevice. Ovogodišnja tema festivala je Igra i stoga će se kroz izložbeni program 9. STIFF-a istraživati značenje igre u suvremenom načinu života, a dobrodošli su i radovi koji pozivaju publiku na interakciju. Festival poziva umjetnike da prijave fotografije, GIF animacije ili video radove te ostale oblike digitalnih radova (video igre, web stranice, aplikacije i slično) koji se bave ili dotiču teme igre u najširem smislu. Prijaviti se može OVDJE.  
Saznaj više 

 Production Bridge: Venice Gap-Financing Market  
Vrijeme i mjesto održavanja: 2. – 4. rujna 2022., Lido/Venecija (Italija)
Rok za prijavu: 7. svibnja 2022. 
Kontakt: gapfinancingmarket@labiennale.org
Platforma namijenjena producentima s dugometražnim igranim, dokumentarnim te VR projektom, koji traže međunarodne partnere za zatvaranje financijske konstrukcije projekta. Program je osmišljen za 45 polaznika, a aktivnosti uključuju sastanke jedan-na-jedan s potencijalnim partnerima i financijerima za vrijeme 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. 
Saznaj više

 Cartoon Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 19. – 22. rujna 2022.,Toulouse (Francuska)
Rok za prijavu: 9. svibnja 2022.
Kontakt: forum@cartoon-media.eu
Cartoon Forum je vodeći europski koprodukcijski forum za animirane televizijske projekte. Projekt mora imati trajanje od najmanje 26 minuta i 50% animacije te završenu fazu pretprodukcije.
Saznaj više

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.