Preskoči na glavni sadržaj

Rade Šerbedžija dobitnik nagrade Mary Pickford 

Nagrada Mary Pickford Award za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu (The International Press academy - IPA), ove je godine pripala hrvatskom glumcu i redatelju Radi Šerbedžiji.

'Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Mary Pickford Award za poseban umjetnički doprinos industriji zabave', rekla je tim povodom predsjednica IPA-e Mirjana Van Blaricom.

Rade Šerbedžija je u proteklih pola stoljeća svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i hollywoodski hitovi poput Oči širom zatvorene, Nemoguća misija 2, Zdrpi i briši, Svemirski kauboji, Obećanje, X-Men: Prva generacija, Svetac i mnogi drugi. 

Šerbedžija se uskoro vraća u Ameriku na četiri mjeseca gdje nastavlja sa snimanjem TV serije Strange Angel u produkciji Ridleyja Scotta i CBS studija, da bi u svibnju počeo s probama za novu predstavu Kazališta Ulysses, kojega je osnivač.

Nagrade Satellite dodjeljuju se od 1996. godine, a promiču umjetničku izvrsnost u području filma, televizije i novih medija uz naglasak na nove, međunarodne ili nezavisne autore, alternativnu kulturu i multimediju. Svečana dodjela nagrade održat će se 22. veljače u Hotelu Mondrian u Hollywoodu.

Nagradu Mary Pickford do sada su osvojili Rod Steiger, Alan J. Pakula, Francis Ford Coppola, Maximilian Schell, Karl Malden, Arnon Milchan, Robert Evans, Louis Gossett Jr., Kathy Bates, Jodie Foster, Susan Sarandon, Vanessa Williams, Gena Rowlands, Mitzi Gaynor, Martin Landau, Michael York, Terence Stamp, Mike Medavoy, Ellen Burstyn, Louise Fletcher, Edward James Olmos te Dabney Coleman.
(*Hina)

Naslovna fotografija: Rade Šerbedžija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.